Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Za Greenpeace zaplul nov Mavrični bojevnik

Mavrični bojevnik III je prva namensko zgrajena ladja za izvajanje kampanj

Sporočilo za javnost - oktober 14, 2011
Ljubljana, Amsterdam, Berne-Matzen -

Na današnji slovesnosti v Berne-Mtzenu v Nemčiji je izplula tretja različica Mavričnega bojevnika, ene izmed Greenpeaceovih ladij za izvajanje okoljskega zagovorništva.

Mavrični bojevnik III, prva namensko zgrajena ladja za izvajanje kampanj, nosi najsodobnejšo komunikacijsko opremo, dva hitra rešilna čolna, lahko pa vzdrži tudi helikopter. Njegovi edinstveni A-okvirjeni jambori nosijo 1260 m2 jader, ki bodo pripomogla k najmanjšemu možnemu ogljičnemu odtisu in ga uvrstila v eno izmed okolju najprijaznejših plovil svojega razreda.

Na slovesnosti ob inavguraciji ladje je Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeace International, dejal: »Nov Mavrični bojevnik je najprimernejša ladja za spopad s popolnim neurjem ekoloških, demokratičnih in finančnih izzivov, s katerimi se sooča naš planet.«

»Tako kot njena predhodnica (1) nam bo omogočila bo potovati tja, do koder se je razširilo uničenje naravnega okolja, biti priča in ukrepati. Ladja je zgrajena tako, da bo vzdržala naslednjih petdeset let in uteleša obljubo našim zagovornikom, da bomo vztrajali v boju za zeleno in mirno prihodnost« je dodal.

Naše ladje so aktivistom omogočile, da so se postavili pred harpune in ubranili kite, preprečile odlaganje strupenih in radioaktivnih odpadkov v morja, blokirale pošiljke nelegalnega lesa iz deževnih gozdov in ustavile jedrske poskuse. S pomočjo Mavričnega bojevnika in drugih Greenpeacovih ladij so bile dosežene številne izmed največjih okoljskih zmag.

Melina Laboucan-Massimo, krstna botra novega Mavričnega bojevnika, je na slovesnosti citirala prerokbo indijanskega plemena Cree, po kateri je ladja dobila ime: »Prišel bo čas, ko bo Zemlja zbolela in ko se bo to zgodilo, se bo zbralo pleme ljudi vseh kultur sveta, ki verjamejo v dejanja, ne besede. Skupaj si bodo prizadevali, da jo ozdravijo… poznani bodo kot 'mavrični bojevniki'.«

Kot vsako Greenpeacovo akcijo, so tudi izgradnjo te ladje omogočili velikodušni prispevki naših zagovornikov. Izgradnja Mavričnega bojevnika je bila financirana s pomočjo več kot 100 000 posameznih donacij. Donatorji so lahko sponzorirali posamezne dele plovila ali opreme.

Ladja bo zaživela z »zahvalno turnejo« ob evropskih obalah in s postanki v nekaterih večjih mestih, nato pa bo prvič prečkala ocean in pričela z aktivnimi kampanjami v obeh Amerikah.


KONEC


(1)    Mavrični bojevnik II je prvič zaplul za Greenpeace leta 1989, ko je nadomestil originalnega Mavričnega bojevnika, ki so ga leta 1985 bombardirali in potopili francoski vladni agenti. V več kot dveh desetletjih je ladja izzivala pravne sisteme in zmagala, se soočila z okoljskimi zločini, blokirala pošiljke ilegalnega lesa iz deževnih gozdov, nasprotovala testiranjem jedrskega orožja ter obenem plula v vseh svetovnih oceanih, da bi nasprotovala prekomernemu izlovu, kitolovu, segrevanju ozračja ter drugim okoljskim zločinom. Nedavno je Mavrični bojevnik plul v vodah ob obali Fukušime, kjer je ladja služila za zajemanje in testiranje vzorcev radioaktivnega sevanja.

Po 22 letih prečkanj svetovnih oceanov v bran okolju, so ladjo preimenovali v Rongdhonu, kar v bengalščini pomeni mavrica. Ladjo sedaj uporabljajo v priobalnem pasu Bangladeša ter v Bengalskem zalivu, kjer bodo z njeno pomočjo zagotavljali primarno ter sekundarno zdravstveno oskrbo nekaterim od najranljivejših skupnosti na svetu. To so skupnosti, ki imajo omejen oziroma nikakršen dostop do objektov, ki nudijo osnovno zdravstveno oskrbo. Rongdhonu bo prav tako služila kot urgentna zdravstvena ladja v regiji, kar ji bo omogočalo nudenje zdravstvene oskrbe v tistih regijah, ki se že soočajo s podnebnimi spremembami.