Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Potrošniki, ki perejo blagovne znamke velikih imen, onesnažujejo okolje

Sporočilo za javnost - marec 21, 2012
Amsterdam, Ljubljana, 21. marec 2012 – Greenpeace je danes objavil dokaze, da potrošniki, ki perejo oblačila pomembnih trgovskih znamk, v javne vodne poti spuščajo nevarne kemične snovi, ki se nahajajo v teh oblačilih. Ko te kemikalije vstopijo v naše reke, jezera in morja, se razgradijo v še bolj strupene in hormonsko moteče snovi.

V Greenpeaceovi raziskavi (1) so prvič izmerili delež nevarnih kemikalij nonylphenol ethoxylate (NPEs) (3), izpranih iz 14 kosov oblačil (3) pod simuliranimi pogoji domačega pranja. Rezultati kažejo, da potrošniki z blagovnimi znamkami, kot so  Abercrombie & Fitch, Ralph Lauren ali Calvin Klein, nezavedno onesnažujejo javne vodne poti v regijah in državah po celem svetu, tudi v tistih, kjer je uporaba teh kemikalij (4) omejena ali prepovedana.

“Svetovni dan voda se približuje in, medtem ko mednarodne organizacije in raziskovalne skupine skrbi prihodnost kakovosti vode in dostop do vode, tekstilna industrija še vedno onesnažuje. Čas je, da se sektor odloči za varne alternative teh kemikalij,” pravi Marietta Harjono, mednarodna Greenpeaceova borka proti strupom.

“Ta raziskava dokazuje, da tekstilna industrija onesnažuje vodo po celem svetu. Medtem, ko so izpusti nevarnih kemikalij iz proizvodnih postopkov večinoma v okolici tekstilnih tovarn, pranje oblačil in s tem povezano onesnaževanje poteka povsod po svetu, kjer te izdelke kupujejo,«, pravi Harjono.

Leta 2011 je Greenpeace objavil dve poročili: prvo se nanaša na izpust nevarnih snovi iz tekstilne proizvodnje na Kitajskem, ki je povezano s podjetji za izdelavo oblačil in športnih oblačil (Dirty Laundry) (5), drugo pa na prisotnost NPE-jev v oblačilih in obutvi 15 vodilnih znamk (Dirty Laundry 2: Hung Out to Dry) (6). Z objavo teh poročil je Greenpeace izzval svetovne trgovske znamke, da bi odstranile vse nevarne kemikalije iz dobavnih verig in proizvodov do leta 2020. Do zdaj je poziv prepričal Nike, Adidas, Puma in Li-Ning, skupaj s trgovinami modela hitre mode H&M in C&A (7).

Glede na obseg problematike Greenpeace poziva še več blagovnih znamk, da bi se pridružile izzivu razstrupljanja. Od podjetij, ki so se že pridružila izzivu, Greenpeace zahteva, da se odzovejo na nujno situacijo in določijo jasne in prizadevne kratkoročne roke za odstranitev najbolj škodljivih kemikalij. 

KONEC

Opombe:

(1) Poročilo na voljo na http://www.greenpeace.org/slovenia/Global/slovenia/Dokumenti/Dirty%20Laundry%203%20D11.pdf

(2) NPE-ji so kemikalije, ki se uporabljajo v tekstilni proizvodnji. Tudi v primerih, ko je odpadna voda, ki vsebuje NPE-je obdelana, to le pospeši preobrazbo v škodljive NP-je. Podrobnejše informacije o teh snoveh so na strani 12 v “Dirty Laundry II” na http://www.greenpeace.org/slovenia/Global/slovenia/Dokumenti/dirty-laundry-report-2.pdf in na strani 51, okvirček 2.2, v poročilu “Dirty Laundry”, na http://www.greenpeace.org/slovenia/Global/slovenia/Dokumenti/dirty-laundry-report.pdf

(3) Vzorec testiranja sestavlja 12 kosov navadnega blaga in dva primera s tiskanjem na osnovi plastisola. Vzorci vsebujejo ostaline NPE-jev, kot je navedeno v poročilu.

(4) “Uporaba NP-jev in NPE-jev pri izdelavi oblačil je bila učinkovito prepovedana znotraj EU in podobne prepovedi obstajajo v ZDA in Kanadi. V EU, izpusti NP/NPE-jev zaradi pranja tekstilnih izdelkov, ki jih uvažajo iz držav izven EU, predstavljajo največji vir teh kemikalij, ki se v določenih primerih izlivajo v objekte za obdelavo odpadnih vida.« Dirty Laundry Reloaded, Executive Summary, stran 7.

(5) Poročilo Dirty Laundry je na voljo na http://www.greenpeace.org/slovenia/Global/slovenia/Dokumenti/dirty-laundry-report.pdf

(6) Glejte poročilo Dirty Laundry - Hang out to dry, ki je na voljo na http://www.greenpeace.org/slovenia/Global/slovenia/Dokumenti/dirty-laundry-report-2.pdf

(7) Do zdaj se je šest mednarodnih znamk pridružijo Detox-u. Med njimi:

Puma: http://safe.puma.com/us/en/2011/07/puma-is-committed-to-eliminate-discharges-of-hazardous-chemicals-2/

Nike: http://nikeinc.com/news/nike-inc-commitment-on-zero-discharge-of-hazardous-chemicals

Adidas: http://www.adidas-group.com/en/sustainability/statements/2011/Commitment_to_Zero_Discharge_Aug_2011.aspx

H&M: http://about.hm.com/content/hm/AboutSection/sv/About/Sustainability/Commitments/Use-Resources-Responsibly/Chemicals/Zero-Discharge.html

C&A: http://www.c-and-a.com/uk/en/corporate/fileadmin/templates/master/img/fashion_updates/International_Press_Releases/C-and-A_Commitment_to_Zero_Discharge.pdf

Li-Ning: http://www.li-ning.com/info/info.html?swf=news.swf (če dostopa na Kitajskem). http://www.greenpeace.org/international/Global/international/publications/toxics/Water%202011/LiNing-commitment-to-zero-discharge.pdf (če je zunaj Kitajske)

Teme