Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Nova študija odkriva strupene pošasti, ki se skrivajo v otroških oblačilih

Sporočilo za javnost - januar 14, 2014
Greenpeace: Sporočilo za javnost

Peking, Ljubljana, 14. januar 2014 – Novo Greenpeaceovo poročilo razkriva nevarne kemikalije v otroških oblačilih in obutvi svetovno priznanih znamk, vključno z Burberry, Disney in Adidas[i].

Za poročilo »Kratka povest o pošastih v vaši omari«[ii] so bili opravljeni testi na proizvodih svetovno znanih blagovnih znamk, kot so American Apparel, GAP, Primark in Nike. Analize so ob primerjavi s predhodnimi študijami [iii] pokazale skoraj neopazne razlike v nivoju nevarnih kemikalij v oblačilih za odrasle in za otroke – skupino, ki je še posebej občutljiva na vpliv teh kemikalij, ko se nahajajo v njihovem neposrednem okolju [iv].


Tina Peternel iz Greenpeace v Sloveniji pravi:


»Iskanje otroških oblačil, ki ne vsebujejo nevarnih kemikalij, je za starše prava nočna mora. Te kemične »male pošasti«, ki onesnažujejo vode po vsem svetu, lahko najdemo povsod, tako v prvovrstnih razkošnih modelih kot pri cenejših znamkah. Pa vendar obstajajo alternative, ki so nam na voljo. Za voljo današnjih in prihodnjih generacij bi se morale znamke vzdržati uporabe teh pošasti.«


Vsaka od testiranih znamk ima na trgu proizvode, ki vsebujejo nevarne kemikalije. Tako so na primer rezultati določenih Adidasovih kopalk pokazali višji nivo PFOA (perfluorooktanojske kisline) [v], kot ga dovoljuje njihov lasten Seznam omejenih snovi [vi], potisk otroške majice Primark pa je vseboval 11% ftalatov [vii] . Poleg tega je raziskava odkrila visoki nivo NFE (nonilfenol etoksilata) [viii] v izdelkih, ki jih proizvajajo Disney, American Apparel in Burberry.


Nekaj testiranih izdelkov je bilo kupljenih v sosednjih državah, ki so del istega trga, kot Slovenija: Avstrija, Madžarska in Poljska. Vsi razen enega izdelka so vsebovali eno ali več strupenih kemikalij [ix].


Kitajska ostaja največji proizvajalec tekstila na svetu in hkrati tudi največji uporabnik kemikalij, zato Greenpeace poziva Kitajsko vlado, naj pomaga zaustaviti uporabo nevarnih kemikalij v tekstilni industriji. Pomembno je, da nemudoma objavi črno listo kemikalij in pozove tovarne k razkritju seznama uporabljenih kemikalij, da bi tako pospešili prenehanje uporabe kemikalij ter transparentnost dobavne verige in ustvarili enake tržne pogoje znotraj industrije.  


Greenpeace v boju proti strupom v oblačilih od vodilnih svetovnih znamk zahteva, da se podjetja zavežejo k prenehanju uporabe vseh nevarnih kemikalij do leta 2020. Zahvaljujoč pritiskom javnosti se je 18 svetovno znanih podjetij (med njimi Nike, Adidas, H&M, Levi's, Zara in druge [x] ) že zavezalo k razstrupljanju in odstranitvi kemikalij iz njihove celotne dobavne verige.

KONEC

Kontakt: Tina Peternel, , 040 430 088OPOMBE

 

[i] Raziskavo je izvedel Greenpeace International, objavil pa Greenpeace Vzhodna Azija.

 
[ii] Dostopno na: http://www.greenpeace.org/eastasia/publications/reports/toxics/2014/little-story-monsters-closet/ - Najnovejše Poročilo o razstrupljanju je testiralo 12 vodilnih znamk z oblačili (Adidas, American Apparel, Burberry, C&A, Disney, GAP, H&M, LiNing, Nike, Primark, Puma in Uniqlo) za prisotnost nevarnih kemikalij v otroških oblačilih.


[iii] Greenpeace International je objavil številna poročila o prisotnosti nevarnih kemikalij v oblačilih za odrasle. Glej:
http://www.greenpeace.org/international/en/publications/reports/#st=Toxics


[iv] Številni dejavniki, kot so velikost, metabolizem ter vedenje, lahko privedejo do večje ranljivosti ob nevarnih kemikalijah pri otrocih, dojenčkih ter zarodkih. Glej poročilo str.25


[v] PFOA so ionske perfluorirane kemikalije, ki jih najdemo povsod, tudi v najbolj oddaljenih regijah. Te lahko škodljivo vplivajo na reproduktivni sistem tako v času razvoja kot v odrasli dobi.

[vi] Adidasov Seznam omejenih snovi ( glej: http://www.adidas-group.com/media/filer_public/85/09/850915ac-f85f-4533-8e87-3c84c8093193/a01_sept_2013_en.pdf )


[vii] Ftalati so skupina kemikalij, ki se pogosto uporablja v tekstilni industriji, na primer za mehčanje plastike v nekaterih tiskih, nekatere od njih pa škodujejo reprodukciji, še posebej pri razvoju sesalcev.


[viii] Nonilfenol etoksilat (NFE) je skupina kemikalij, ki se v okolju razgradi na nevarne nonifenole(NF), ki so strupeni, delujejo pa kot motilci hormonov, so trajni (v okolju ostanejo dolgo časa) in bioakumulacijski (nabirajo se v človeškem in živalskem tkivu).


[ix] Rezultati izdelkov, kupljenih v Avstriji: kopalke Primark: NPE, PFC, antimon. Majica Primar: NPE, ftalati, antimon. Plašč Primark: PFC. Kopalke Burberry: PFC. Izdeljki, kupljeni na Madžarskem: hlače in pulover Adidas: NPE, antimon. Oblačila C&A: NPE, PFC, andimon. Izdelki, kupljeni na Poljskem: C&A: brez strupenih kemikalij. H&M: ftalati, organokositrne spojine.


[x] Za več informacij o napredku v smeri zavezovanja k razstrupljanju, ki ga napravijo znamke, glej Modno pisto za razstrupljanje Greenpeace International:
http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/toxics/water/detox/Detox-Catwalk/

 

 

Greenpeace je neodvisna globalna organizacija, ki si z izvajanjem kampanj prizadeva za varstvo okolja, za spremembo odnosov ter za promocijo miru. Za svoje delovanje ne sprejema finančnih sredstev inštitucij EU, vlad, korporacij ali političnih strank.

Teme