Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Greenpeace v Sloveniji

Stran - oktober 3, 2016

Greenpeace je s svojo prisotnostjo v Sloveniji pričel jeseni 2007, nekaj mesecev preden je Slovenija prevzela mesto predsedujoče Svetu EU. Projekt, ki je bil osredotočen na slovensko predsedovanje EU smo izvajali skupaj s slovensko nevladno organizacijo Umanotera. Po izteku projekta smo sprejeli odločitev, da s svojo prisotnostjo v Sloveniji nadaljujemo, sicer v malo manjšem obsegu, a še vedno v sodelovanju z Umanotero. To sodelovanje je trajalo vse do konca januarja 2011, od takrat dalje pa Greenpeace v Sloveniji deluje samostojno. Leta 2013 smo ustanovili Društvo Prihodnost, ki je uradni zastopnik organizacije v Sloveniji še danes. Prvo desetletje delovanja je Greenpeace v Sloveniji vodila mag. Nina Štros, z letom 2019 vodenje ekipe prevzema Katja Podbevšek. Greenpeace v Sloveniji deluje pod okriljem matične pisarne, to je Greenpeace Srednja in Vzhodna Evrope (CEE), s sedežem na Dunaju v Avstriji. Več o aktivnostih Greenpeacea CEE si lahko preberete v letnem poročilu (za leto 2017; v angleškem jeziku).

Sprehodi po sledeh podnebnih sprememb, Maribor, september 2016.

Foto: Jure Kralj / Greenpeace.

Področja na katerih poskušamo biti aktivni so številna, res pa je, da prevladuje problematika povezana s podnebnimi spremembami in energetskimi vprašanji (zagotavljanje Energetske [R]evolucije, opuščanje jedrske energije). Na teh dveh področjih se aktivno udejanjamo tudi v Sloveniji, medtem ko se na ostale izzive odzivamo glede na razpoložljive kapacitete.

Pri svojem delu se predvsem osredotočamo na tiste posameznike in skupine, ki v Sloveniji odločajo. Predvsem gre za politike, različne strokovnjake in ljudi, ki delajo na naših ministrstvih in uradih. Naša glavna, a ne edina aktivnost, je spremljanje Slovenije in njenega odziva na predloge evropskih politik in predlogov zakonodaje ter kakšna stališča zavzema v Bruslju. Druge aktivnosti pa se nanašajo na implementacijo evropske zakonodaje ter pripravo nacionalnih usmeritev. Seveda se povezujemo tudi z ostalimi okoljskimi nevladnimi organizacijami ter strokovnjaki, s pomočjo katerih lahko uspešneje dosegamo zastavljene cilje.

Več informacij o našem delu lahko najdete kar na tej strani -- tiste, za nas najbolj pomembne so in bodo tudi v prihodnje razpoložljive v slovenskem jeziku, druge ostajajo v angleškem jeziku.

Več o prostovoljskem delu si lahko preberete TU.

V kolikor bi se nam želeli pridružiti, izreči podporo našemu delu oziroma z nami sodelovati, pošljite email na . Obljubimo, da vam bomo odgovorili v čim krajšem času.