Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Kaj je Greenpeace

Stran - oktober 3, 2016

Splošno o Greenpeaceu

Greenpeace, s sedežem v Amsterdamu, je danes prisoten v 55 državah sveta in ima več kot 2,8 milijona podpornikov po celem svetu. Organizacija vodi akcije ozaveščanja na področju ozračja, strupov, genskega inženiringa, jedrske energije in orožja ter zaščite oceanov in pragozdov.

Greenpeace si prizadeva za:

  • zaščito biološke raznolikosti;
  • preprečitev onesnaženja in zlorabe oceanov, kopnega, zraka ter sveže vode;
  • prenehanje vseh jedrskih groženj in
  • podpiranje miru, globalne razorožitve ter nenasilja.

Greenpeaceov denarni sklad je osnovan neodvisno, saj ne sprejemamo prispevkov vlad, korporacij ali političnih strank, ampak se zanašamo na prispevke posameznih podpornikov in dotacije ustanov.

Greenpeace vodi kampanje proti degradaciji okolja od leta 1971, ko je skupina prostovoljcev in novinarjev na majhni ladji odplula na Amčitko, območje na severu Aljaske, kjer je vlada ZDA izvajala podzemeljska jedrska testiranja. Ta tradicija »biti priča« na nenasilen način se nadaljuje še danes in naše ladje so pomemben del naših kampanj.

Tu smo zato, da izpostavljamo okoljske zločine in da oporekamo vladam ter korporacijam, ko se ne izkažejo vredne svojemu pooblastilu za varovanje našega okolja in naše prihodnosti.

Pri opravljanju našega poslanstva nimamo stalnih zaveznikov ali nasprotnikov. Podpiramo namreč odprto, obveščevalno debato o odločitvah družbe o okolju. Pri prizadevanju za dosego naših ciljev se poslužujemo raziskav, lobiranja in tihe diplomacije ter tudi kakovostnega, nenasilnega navzkrižja mnenj za dvig nivoja in kakovosti javnih razprav.

Verjamemo, da boj za ohranitev prihodnosti našega planeta ne poteka zaradi nas, ampak zaradi vas. Greenpeace deluje v imenu 2,8 milijona podpornikov po vsem svetu in spodbuja na milijone drugih za delovanje vsak dan.

Ime naše ladje, "Rainbow Warrior" (mavrični bojevnik), smo si sposodili iz legende severnoameriških Indijancev. Ta opisuje čas, ko je Zemlja zbolela zaradi človeškega pohlepa. V tistem času se je v želji po zaščiti Zemlje osnovala skupina ljudi, poznanih kot mavrični bojevniki.

Kot povzetek naj služi eden naših najdaljših citatov: "Šele ko bo posekano poslednje drevo, zastrupljena poslednja reka in ujeta poslednja riba, bomo ugotovili, da denarja ne moremo jesti..."


Greenpeace je tu zato, ker naša krhka Zemlja potrebuje glas. Potrebuje rešitve. Potrebuje spremembe. Potrebuje akcijo!