Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Kratka zgodovina

Stran - oktober 3, 2016
Kako se je vse skupaj sploh začelo?

Posadka ustanoviteljev Greenpeacea leta 1971.

© Greenpeace

Majhna skupina motiviranih posameznikov je leta 1971 z željo po mirnem in zelenem svetu v ribiškem čolnu izplula iz Vancouvra v Kanadi. Njihov načrt je bil odpluti do arktičnega oceana in ustaviti tamkajšnje jedrsko testiranje. Ti aktivisti, ustanovitelji Greenpeacea, so upali sanjati velike sanje in verjeti, da lahko nekaj posameznikov spremeni svet.
Med plovbo proti Amchitki, majhnem otoku ob zahodni obali Aljaske, kjer so ZDA izvajale poskuse z jedrskim orožjem, je bila njihova ladja prestrežena. Kljub temu, da niso prispeli na cilj, je njihovo potovanje pritegnilo velik javni interes in nevede so začeli svetovno gibanje, ki je aktivno še danes.

Takrat, tako kot danes

Neodvisnost, nenasilje, ustvarjalno soočenje – temelji, ki so jih zastavili ustanovitelji, še danes predstavljajo osnovno vodilo delovanja Greenpeacea po vsem svetu.
In prav tako kot tedaj, je tudi danes aktivizem naše najmočnejše orodje: posamezniki, pripravljeni početi izjemne stvari za zaščito okolja. Skozi leta delovanja so bili aktivisti po svetu soočeni tudi z zaporom, fizičnimi grožnjami in političnim preganjanjem. Kljub temu so vedno ostali mirni. Vedno so vztrajali. In običajno so uspeli.


45 let zmag

Od prepovedi odlaganja radioaktivnih odpadkov v morje do prenehanja komercialnega kitolova. Od sprejetja Antarktične mirovne pogodbe do opuščanja uporabe toksičnih kemikalij v tehnološki in tekstilni industriji. Od okolju prijaznejše tehnologije v hladilnikih do zaščite deževnih gozdov. Greenpeace je bil in ostaja gonilna sila za spremembe.

Vabimo vas k ogledu spodnje časovnice in videoposnetek Navdihujoča akcija.

1974: Po Greenpeaceovih protestih na kraju testiranja Francija prekine program jedrskega testiranja v južnem Pacifiku.

1982: Po desetletni kampanji proti kitolovu Mednarodna komisija za kitolov sprejme moratorij in prepove komercialni kitolov (več).

1991: Po sedemletnem prizadevanju Greenpeacea za zaščito Antarktike je podpisana mednarodna Antarktična mirovna pogodba, ki območje varuje pred jedrskim testiranjem in odlaganjem radioaktivnih odpadkov ter ga ohranja za miroljubne in znanstvene namene (več).

1993: S sprejetjem Londonske konvencije mednarodna skupnost dokončno prepove odlaganje radioaktivnih in industrijskih odpadkov na dno oceanov (več).

1995: Po odmevni Greenpeaceovi akciji in pritisku javnosti svetovna naftna in plinska družba Shell prekliče odločitev o potopitvi naftne ploščadi Brent Spar v Atlantskem oceanu (več).

1997: Greenpeace zasnuje ohlajevalno tehnologijo, ki niti ne vpliva na tanjšanje ozonskega plašča niti ne škoduje podnebju (več).

2004-2007: Pritisk Greenpeaceovih nenasilnih akcij in pogajanj prepriča največje svetovne korporacije na področju elektronske opreme k opuščanju uporabe strupenih snovi v proizvodnji svojih izdelkov (več).

2006: Deset let težavnega in nevarnega Greenpeaceovega dela se izrazi v sprejetju sporazuma, s katerim se zaščiti največji priobalni deževni gozd, ki leži na zahodni obali Kanade (več).

2010: Po zelo učinkoviti globalni Greenpeaceovi kampanji velikan prehrambene industrije Nestlé privoli v prenehanje nakupovanja palmovega olja, pridelanega iz virov, ki uničujejo indonezijske deževne gozdove (več).

2011: H&M, Adidas, Nike in Puma so se zavezale, da bodo prenehala uporabljati strupene kemikalije pri izdelavi svojih oblačil oz. obutve (več). Kampanja Detox se je začela julija 2011 s poročilom Umazano perilo.

2012: Nove svetovne znamke so se zavezale ciljem kampanje Detox: M&S, C&A, Li-Ning in Levi's (več). K temu se je zavezala tudi največja svetovna prodajna veriga modnih oblačil Zara (več).

2013: Avtomobilski proizvajalec VW je po svetovnem pritisku nanj oznanil, da bo dosegel in podpiral podnebne cilje. Postal naj bi najbolj zeleno avtomobilsko podjetje, s tem tudi zgled drugim (več).

2014: Japonska preneha z "znanstvenim" kitolovom (več). Zaradi pritiska Greenpeacea, LEGO konča 50-letno partnerstvo z naftnim podjetjem Shell (več). Lidl se zaveže, da v svojih tekstilnih izdelkov ne bo škodljivih strupenih snovi (več).

2015: Norveška soglasno razglasi konec vlaganj v premogovna podjetja (več). EU prepove strupene kemikalije v tekstilnih izdelkih (več). Shell preneha projekt črpanja nafte na Arktiki (več). Države EU prepovejo uporabo GMO-jev (več). 

2016: Paramo postane prva znamka športnih oblačil, ki se zaveže k Detox kampanji (več). Odpovedan je projekt mega-jezu v osrčju Amazonskega pragozda (več).