Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Čas je za prave odločitve!

Greenpeace se pridružuje skupini nevladnih in političnih organizacij ter posameznikov pri pozivu poslankam in poslancem, naj zavrnejo državno poroštvo, vredno kar 440 milijonov evrov.

 

 


 

Poročilo:

DRUŽBENI STROŠEK ENERGIJE IZ ŠOŠTANJA
Posledice kurjenja lignita za zdravje ljudi in narodno gospodarstvo.

Več...

 


 

Pred več kot dvema meseca smo na vse politične voditelje naslovili poziv za transparentno in etično odločanje v primeru projekta TEŠ6. Hvala vsem, ki ste podprli poziv. S pozivom smo želeli odpreti razpravo, v kateri bi lahko iz različnih vidikov pretehtali projekt TEŠ 6.

Dosegli smo strinjanje, da je projekt voden netransparentno in slabo ter da je v njem veliko nejasnosti in odprtih vprašanj, a za naše odločevalce to očitno niso dovolj močni argumenti, da bi podprli naš poziv in odločanje o poroštvu postavili na temelje informiranega in etičnega odločanja.

Ob nešteto jasnih in nedvoumnih dokazih, da gre za tvegan projekt, je Vlada RS dne 23.2.2012 sprejela pozitivni sklep za podelitev državnega poroštva za projekt TEŠ 6. Tako smo sedaj v točki, ko se odločanje o državnem poroštvu za TEŠ 6 seli v Državni zbor. V situaciji, kjer se tako država, kot tudi državljani soočamo z zaostreno finanačno situacijo, gre v primeru tega poroštva za TEŠ 6 za izjemno neodgovorno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem.  

  1. TEŠ 6 ni ekonomsko smiseln. Za ekonomska tveganja bomo plačevali davkoplačevalci.
  2. TEŠ 6 ni družbeno koristen. Za zavarovanje nekaj sto delovnih mest jih tvegamo na tisoče.
  3. TEŠ 6 je okoljsko sporen. Še desetletja bomo okolje in zdravje uničevali s sežiganjem lignita, najbolj umazano tehnologijo za pridobivanje elektrike.
  4. TEŠ 6 ni demokratičen. Projekt je do sedaj prekršil množico napisanih in nenapisanih pravil.

Od poslank in poslancev zahtevamo, da zavrnejo državno poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo EIB za TEŠ 6. Ozki interesi posameznikov ter organiziranih lobijev ne morejo usmerjati prihodnosti celotne države Slovenije.

 

VEČ: