Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Podvodni napis "Marine Reserves Now!" (Morski rezervat zdaj!) zraven hobotnice na Menorki, Španija. Greenpeace poziva k vzpostavitvi globalne mreže morskih rezervatov, ki bi pokrivali 40% Mediteranskega morja.

Kljub reklami, ki jo je žalostno stanje naših oceanov dobilo, pa smo še vedno priče na široko razširjenega propadanja ribjih zalog, vrst in morskih ekosistemov nenazadnje v morjih nedaleč od obal Evrope.

Vzroki so prevečkrat človeškega izvora: netrajnostna in uničujoča praksa lova rib, črpanje nafte in zemeljskega plina, izločanje peska in gramoza, ladjevje, podnebne spremembe in še več.

Obale EU se raztezajo na 100.000 km, morja predstavljajo več kot polovico njenega teritorija. 16% populacije EU živi v obmorskih občinah, še veliko več pa jih dela v bližini ali obiskuje morsko obalo. Tako so evropska pristanišča med najbolj degradiranimi na planetu.

Taka so zaradi ribičev, ki mečejo svoje mreže, dokler ne ulovijo zadnje jate rib, industrijskih delavcev, ki brodijo pomorskem dnu kot po ornem polju, zaradi ladijskih posadk, javnih avtoritet in posameznikov, ki mečejo nezaželjene odpadke v kipeče morje kot da je ocean jama brez dna, in zaradi delavcev ter graditeljev, ki premažejo s katranom vsako špranjo obalne okolice in ne puščajo prostora za plimo. Ampak največji del naših oceanov in morij se slabša zaradi politik in njihovih sektorskih stališč,ki omejijo celotno obmorsko krajino na ekonomski kapital.

Sprejete so posamezne odločitve o ribah, plovnih poteh, zalogah nafte in zemeljskega plina, rudnikih površinskega kopa in obmorskih nepremičninah, pri tem pa je prezrto dejstvo, da so ta področja med seboj pogosto tesno povezana. Ta ozkogledni pristop je izčrpal nekoč bogatein raznolike ekosisteme.

Danes je 60 do 100% ekonomsko izkoriščanih zalog rib preseglo meje ali pa so v nevarnosti propada; biomasa najvišjih predatorjev, kot so tuna ali mečarica, se je zmanjšala za dve tretjini v zadnjih petdesetih letih, ocenjeno je, da se je v istem obdobju prav tako zadve tretjini zmanjšala tudi poraščenost evropskih obal.


Naše globalne kampanje

Teme