Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo spletnih piškotkov. Preberi več

Pet zahtev

Stran - julij 17, 2012
Najpomembnejši elementi reforme ribiške politike EU - Greenpeace

1. OBNOVITEV:

ribjih staležev do leta 2015 na raven, ki lahko vzdržuje ulov brez tveganja za izčrpavanje ter določitev kvot ulova, ki ne presegajo priporočil znanstvenikov.

Leta 2002 je EU na Vrhu za trajnostni razvoj s številnimi drugimi državami sprejela dogovor o obnovitvi ribjih staležev do leta 2015 na raven, ki podpira in omogoča trajnostni ribolov. Kljub temu se je EU nepremišljeno oddaljila od tega cilja in načrtuje le postopno zmanjševanje količine ulovljenih rib - prekomeren ribolov bi se tako lahko nadaljeval do leta 2020.

2. REFORMA:

zahteva prehod na trajnostni ribolov, kar je mogoče doseči z dodelitvijo kvot in dovoljenj predvsem tistim ribičem, ki povzročajo najmanj okoljske škode in zagotavljajo največje družbenih koristi.

Namesto spodbujanja ter podeljevanja kvot in dovoljenj majhnim ribičem, ki povzročajo najmanj okoljske škode, ministri dajejo prednost kratkoročnim dobičkom pred dolgoročno trajnostno industrijo in zaposlitvami. To škoduje predvsem priobalnim ribičem, ki pri ribolovu uporabljajo izbrano in manj škodljivo opremo.

3. ZMANJŠANJE:

ribiške zmogljivosti na trajnostno raven, tako da se izločijo tista plovila, ki v največji meri prispevajo k izčrpavanju staležev in povzročajo škodo morskemu okolju.

Ministri kljub temu, da priznavajo, da potrebujemo akcijske načrte za zmanjšanje prekomerne kapacitete ribiškega ladjevja, nočejo postaviti rokov za njeno odpravo. Potrebujemo zaveze, ki bi se osredotočile na tiste dele ladjevja, ki v največji meri prispeva k prekomernemu ribolovu in povzroči največ škode.

4. ZAŠČITA:

morskega okolja, tako da kar najbolj zmanjšamo vplive ribolova na morske organizme in okolja.

Ministri zgolj z besedami podpirajo izvedbo ekosistem pristopa do upravljanja z ribolovom, ki bi potreboval npr. večvrstne načrte upravljanja in več informacij glede prostorskih in sezonskih vzorcev ulova. Nasprotno, okoljske zadržke z veseljem odrivajo na skrajni rob svojih seznamov, prav tako pa je prepoved zavržkov polna lukenj.

5. NADZOR:

skladnosti s predpisi in pogojevanje kvot ter subvencij z izpolnjevanjem zgornjih pogojev.

Ministri malo storijo glede sankcij, a dajejo veliko obljub za upoštevanje interesov ribiške industrije in industrije gojenja vodnih organizmov.

Teme