Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

EU överens om historiskt plastförbud

Pressmeddelande - 19 december, 2018
Bryssel 19 december 2018 - Efter månader av intensiva förhandlingar har EU nu kommit överens om mycket efterlängtade lagar för att förbjuda onödig engångsplast. Detta är ett historiskt ögonblick för att EU ska visa globalt ledarskap som banar väg för att vända den negativa trenden av globala plastföroreningar.

Dessa helt nya EU-regler är ett utmärkt första steg för att bekämpa de plastföroreningar som drabbar våra floder och hav. Men deras inverkan beror nu på genomförandet från våra nationella regeringar, som omedelbart måste anta ambitiösa mål för att skära ner produktionen och användningen av onödig engångsplast, och se till att producenterna betalar för sina föroreningar, säger Rosanna Endre, havsansvarig Greenpeace

Målsättningen är att minska de mest förekommande produkter som hittas på Europas stränder med hjälp av olika politiska styrmedel och åtgärder, inklusive EU-förbud, producentansvar, märkning, insamlingsmål samt krav på omdesign.

Bland de produkter som omfattas av lagen finns ballonger, cigarettfilter och fiskeredskap, varav tops, sugrör, plastbestick, plasttallrikar och plastmuggar förbjuds. Tillsammans utgör dessa cirka 85% av plastföroreningarna på Europas stränder.

Det finns en tydlig uppmaningen från allmänheten och EU:s medborgare om att stoppa plastföroreningar och det är på tiden att våra politiker hörsammar det. Det är nu upp till Sverige att sätta ambitiösa nationella reduktionsmål för produktion och konsumtion av engångsplast, säger Rosanna Endre

Den slutliga överenskommelsen kom efter att EU-rådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen avslutat förhandlingarna i natt. I morgon, den 20 december, förväntas de nationella miljöministrarna skriva under det överenskomna direktivet. Medlemsstaterna kommer därefter ha två år på sig att införliva det i nationella lagar, som bör träda i kraft i början av 2021.

Fakta

Följande plastprodukter förbrukar EU i nuläget varje år [data härifrån]:

580 miljarder cigarettfilter (mest spridda plastföroreningen i EU)

46 miljarder plastflaskor

2,5 miljarder takeaway matbehållare

16 miljarder kaffekoppar

36,4 miljarder plastsugrör (skulle räcka fram och tillbaka till månen 10 gånger)

Under 30% av det årliga europeiska plastavfallet samlas in för återvinning, resten deponeras, förbränns eller hamnar i naturen.

Det finns över 4000 kemikalier förknippade med plastförpackningar.

 

Bilder av plastföroreningar i Bohuslän här:

 

Kontakt:

Rosanna Endre, havsansvarig Greenpeace (med plastföroreningar som särskilt område)
070 285 36 78

Daniel Bengtsson, nordisk kommunikationschef
070 300 95 10

Taggar