"Het milieu? Daar stond ik vroeger niet bij stil"

"Ik hou van verre reizen... Niet makkelijk te combineren met mijn beslissing om minder te vliegen!"

"Ik hou van verre reizen... Niet makkelijk te combineren met mijn beslissing om minder te vliegen!"

Greenpeace/Dirven

Zes vragen aan Rochdi Allali, echte terreinmens en natuurliefhebber.

Doe mee! Word actievoerder van Greenpeace

Rochdi, wie ben je precies?

Mijn naam klinkt niet echt Belgisch, hè? Mijn vader was Marokkaan en mijn moeder Belg. Maar het land van mijn vader ken ik nauwelijks. Ik ben er maar één keer geweest. Ik ben geboren en getogen in Antwerpen.

Je bent een echte natuurliefhebber?

Ja, maar sinds kort pas. Er werd thuis weinig gesproken over het milieu. De film “The Age of Stupid” heeft me de ogen geopend. Ik wist niet dat de aarde er zo slecht aan toe was, vooral wat de klimaatopwarming betreft. Mijn engagement is op lokaal vlak begonnen, in Antwerpen waar ik woon. Met enkele vrienden heb ik lokale acties opgezet. We hebben onder andere een zaal gehuurd en de film “Home” van Yann Arthus-Bertrand vertoond. Nadien hebben we klimaattafels georganiseerd om de mensen verder te mobiliseren. Hiervoor hebben we subsidies gekregen van de stad Antwerpen.

Hoe reageerde je familie op deze plotse verandering in je leven?

Ooit wil ik weer actief zijn op lokaal vlak

 

Ze vonden het maar vreemd. Het waren reacties zoals: “Waarom jij, je had vroeger nooit echt oog voor het milieu.” Ik stond er inderdaad niet bij stil. Langzamerhand zag mijn familie me steeds meer veranderen: ik heb mijn auto verkocht en gebruik nu de fiets om naar het werk te gaan, om boodschappen te doen. Ik ben ook minder gaan vliegen, een grote opoffering aangezien ik zoveel van reizen hou. Door mijn inzet is er langzamerhand links en rechts ook verandering gekomen bij mijn familie. Nu houden ze ook echt rekening met het milieu. Mobiliseren werkt dus!

Rochdi Allali

Rochdi Allali
Leeftijd : 31
Beroep : havenarbeider
Hobby's : fietsen, reizen, klimmen en fotografie

En je stap naar Greenpeace?

Lokaal werken is moeilijk, ik wou met vrienden allerlei initiatieven lanceren maar natuurlijk moeten die opgevolgd worden en daar is tijd voor nodig. En ik stelde me de vraag: is het wel nodig om projecten te starten terwijl er hier en daar al zoveel gebeurd? Uiteindelijk heb ik me in 2010 opgegeven als activist bij Greenpeace. Ik
doe dus mee aan de acties. Ik ben tegelijk havenarbeider en activist in mijn vrije tijd: een echte terreinmens dus.

Valt dat moeilijk te combineren?

Vaak wel, omdat ik in de haven in shiften werk. Niet gemakkelijk dus om werk en passie te combineren. Gelukkig is er aan beide kanten veel begrip.

Wil je actief blijven in een organisatie zoals Greenpeace die op wereldwijd vlak werkt?

Zeker! Maar ik blijf geloven in het belang van lokaal werk. Ik heb nog steeds contacten met de mensen met wie ik op lokaal niveau ben gestart. Ooit willen we het weer proberen. Ik denk bij voorbeeld aan een opruimactie in mijn straat of aan een veggie picnic. Jullie zullen nog verschieten!