Van kok tot actievoerster op het terrein

Sabine: op zoek naar een vaste baan binnen de milieubescherming.

Sabine: op zoek naar een vaste baan binnen de milieubescherming.

Greenpeace/Dirven

Sabine heeft deze zomer de grootste wolkenkrabber van Europa beklommen om oliemaatschappij Shell een duidelijke boodschap te brengen. Lees haar interview

Word vrijwilliger... Waarom niet?

Sabine, hoe zou jij jezelf kort beschrijven?

Ik vind van mezelf dat ik geëngageerd ben: ik koop tweedehandsproducten, ik rijd niet met de auto in mijn dagelijks leven en ik ga niet op vakantie met het vliegtuig... Mijn laatste vakantie was een trektocht in de Spaanse Pyreneeën! Momenteel werk ik voor Greenpeace, waar ik de vrijwilligerscoördinatrice vervang die met zwangerschapsverlof is. Zo’n functie wil ik ook graag op lange termijn uitoefenen. Maar een vaste baan baan vinden binnen de milieubescherming is niet eenvoudig. Ik ben dus bereid om het terrein van mijn voorkeur – een beetje – uit te breiden. En in afwachting van die droomjob zet ik mij alvast in als vrijwilliger, bijvoorbeeld voor een lokale ngo in Gent, waar ik woon, en ook voor Greenpeace. En ten slotte ben ik ook nogal sportief: ik ben net beginnen muurklimmen in een zaal.

Maar je kunt toch al uitstekend klimmen?

Veel mensen die mij deze zomer de Shard hebben zien beklimmen, de hoogste wolkenkrabber van Londen, denken dat wellicht. Maar dat klopt niet. Je hebt heel andere technieken nodig. Ik heb nog nooit een rots beklommen en ik weet ook niet of ik dat zou kunnen …

Je ziet niet elke dag zes vrouwen een wolkenkrabber van 300 meter hoog beklimmen om een boodschap de wereld in sturen.

Even terug naar die actie op de Shard in Londen. Wat was de bedoeling daarvan?

Aandacht vragen voor wat er gebeurt aan de Noordpool, waar Shell en andere oliemaatschappijen plannen hebben om daar naar olie te gaan boren. Wij wilden echt een uitzonderlijke actie voeren en dat is ook gelukt. De pers heeft zich op het verhaal gestort en zo is onze boodschap de wereld rond gegaan. Nu, je ziet ook niet elke dag zes vrouwen een wolkenkrabber van 300 meter beklimmen om een boodschap te wereld in te sturen. Die beklimming is ongetwijfeld het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan, ik was vreselijk zenuwachtig, maar het is me toch gelukt!

Sabine Huyghe 

Naam:

Sabine Huyghe

Leeftijd :

32 jaar

Beroep:

vrijwilligerscoördinatrice ad interim bij Greenpeace

Hobby’s: vrijwilligerswerk, lezen, vegetarisch koken, film, …

Ben je al lang actief voor het leefmilieu?

Neen, mijn engagement is ontstaan toen ik voor maatschappelijk werkster studeerde in Gent. Ik had in die tijd een vriend die een fervente vogelkijker was. We gingen vaak wandelen om de vogels te observeren en toen ging er eigenlijk een heel nieuwe wereld voor mij open. Er is niet speciaal een of andere milieuproblematiek die me nauwer aan het hart ligt dan een andere. Voor mij komt het er vooral op aan het ecosysteem te beschermen. Alles past mooi in elkaar en als één schakel wordt aangetast, kan een volledig ecosysteem op zijn kop komen te staan.

Kun je je nog herinneren hoe je voor het eerst in contact bent gekomen met Greenpeace?

Ik was 25 of 26 jaar. Ik was op het internet op zoek naar werk en ik zag een zoekertje van Greenpeace voor een vrijwillige kok! Ze zochten iemand om te koken voor een grote groep mensen, bijvoorbeeld tijdens acties. Op dat moment kwam ik voor het eerst in contact met al die actievoerders die op het terrein in actie komen om het milieu te beschermen. Ik luisterde naar hun verhalen voor en na de acties. Dat trok mij wel aan, maar ik vond het toch ook wel spannend. Ik heb toen vorming gevolgd en sindsdien neem ik ook deel aan acties. Dat heeft iedereen kunnen zien met mijn beruchte beklimming van de Shard. En ik ben van plan om mijn engagement nog vele jaren voort te zetten!

Wat heeft je ertoe aangezet om mee te werken aan de acties van Greenpeace?

Er zijn bepaalde aspecten van Greenpeace die mij bijzonder bevallen. Het is een vreedzame en onafhankelijke organisatie. En zij zegt niet alleen ‘NEEN’ of ‘STOP’. Zij zoekt naar oplossingen en alternatieven. Greenpeace werkt op constructieve wijze.