Shell dit jaar niet naar Alaska

Een zoveelste actie tegen Shell!

Een zoveelste actie tegen Shell!

Sjölander/Greenpeace

Goed nieuws: Shell heeft begin 2014 aangekondigd dat het dit jaar geen enkele olieboring zal uitvoeren in Alaska. Is Shell getroffen door een heilzame vlaag van bewustwording?

Kom op voor de Noordpool Doe mee


Laten we zeggen dat Shell veeleer gedwongen is geweest zijn eigen conclusies te trekken na een beslissing van een Amerikaanse rechtbank, die meende dat de overheid Shell nooit de toestemming had mogen geven om naar olie te boren in Alaska..

Als we weten dat de oliemaatschappij trouwens te kampen heeft gehad met financiële moeilijkheden en dat haar activiteiten in Alaska tot nu toe niets hebben opgeleverd, is het duidelijk dat deze opschorting van de olieboringen in dit deel van de aardbol toch wel hoopgevend is. Maar natuurlijk komt het er nu op aan de druk niet te laten verslappen. Enkel de toekomst zal ons leren of Shell definitief overweegt om de Noordpool te verlaten…

Ondanks deze belangrijke stap vooruit mogen we ook niet vergeten dat Shell en de Russische oliegigant Gazprom begin 2013 een pact hebben gesloten over het uitvoeren van toekomstige olieboringen in het Russische deel van de Noordelijke IJszee. Bekijk onze video (in het engels).


Voor Gazprom is dit bekend terrein. Het bedrijf heeft daar in september vorig jaar operaties om naar olie te boren opgezet. Het is ook daar dat de confrontatie plaatshad met de ‘Arctic 30’ – 28 actievoerders en twee journalisten die aan boord van de Arctic Sunrise waren om te protesteren tegen de plannen van Gazprom. Zoals altijd voerde Greenpeace actie zonder geweld te gebruiken. Maar die actie nam een onverwachte wending: de ‘Arctic 30’ werden snel aangehouden, gevangengenomen en beschuldigd van piraterij en hooliganisme! De internationale rechtbank voor het zeerecht sprak zich vervolgens uit in hun voordeel en vroeg hun vrijlating, maar onze collega’s moesten uiteindelijk nog heel wat geduld oefenen: ze bleven meer dan twee maand achter de tralies zitten.

Die campagne zal dit jaar centraal blijven staan in onze prioriteiten. Want ook al heeft Shell zijn plannen in Alaska opgeschort, andere oliebedrijven staan al te trappelen om ook hun dorst naar olie te lessen. Tenzij de mededeling van Shell hen aan het denken zet?