Levi’s: 501.000 redenen om te ontgiften

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 5 december, 2012
“We zijn begaan met het herstellen van de natuur, van de manier waarop we onze producten maken tot hoe we het bedrijf leiden. Consumenten en werknemers verwachten dat van ons, en de planeet heeft het nodig.”

Mooie woorden van Chip Bergh, president-directeur van Levi Strauss and Co.

In werkelijkheid is er een directe link tussen de bekende Levi’s jeansbroeken en het lozen van schadelijke chemicaliën in Mexicaanse rivieren en waterlopen. In ons laatste rapport, “Toxic Threads: Under Wraps”, staan de testresultaten van waterstalen die nabij loospijpen van twee grote Mexicaanse textielfabrieken werden genomen. We troffen er giftige stoffen aan, waaronder nonylfenol dat bij de productie van textiel wordt gebruikt maar reeds in veel landen verboden is.

Levis strauss and co. Levi’s: 501.000  redenen om te ontgiften

Lavamex, een van de twee fabrieken, houdt zich bijna uitsluitend bezig met het verven en wassen van denim en is lokaal al berucht voor zijn vervuiling. Non-stop loost de fabriek een blauwe stroom van afvalwater. Dat water passeert eerst door een zuiveringsstation, meer veel giftige chemicaliën blijken dat proces te overleven.

Hoe is het mogelijk dat een bedrijf als Levi’s dat zich publiek uitspreekt voor milieubescherming betrokken is bij zo’n schaamteloze vervuiling?

In Mexico beschouwen de industrie en de regering het gebruik en het dumpen van giftige chemicaliën als vertrouwelijke informatie. Onder de huidige wetgeving hoeft de industrie de bevolking niet in te lichten over zulke zaken. Deze informatie opvragen is een bureaucratische nachtmerrie, en intussen blijft de vervuiling maar doorgaan.

Bij onderzoek van Levi’s jeans en T-shirts vonden we sporen van schadelijke chemicaliën op zeven van de tien geteste kledingstukken. Deze stoffen breken af in het milieu tot giftige en hormoonverstorende chemicaliën die we aantroffen bij de loospijpen in Mexico.

Natuurlijk is Levi’s niet het enige merk dat een giftig spoor achterlaat. Ook bijvoorbeeld Guess, Tommy Hilfiger en Calvin Klein hebben zich recent bij dezelfde fabrieken in Mexico bevoorraad. Veel van deze merken hebben gelijkaardige verklaringen afgelegd over hun toewijding aan milieubescherming. Nu krijgen ze de kans om hun woorden in daden om te zetten.

Wereldwijd eisen steeds meer consumenten, activisten en fashionista’s kleding die niet ten koste gaat van de planeet. Merken kunnen hun leveranciers dwingen om publiek te maken welke chemicaliën ze lozen en ervoor te zorgen dat hun volledige productieketen geen schadelijke chemicaliën meer bevat.

Nu is het aan Levi’s.

Bedankt aan iedereen die meehielp Zara, de grootste modeketen ter wereld, over de streep te trekken. Gisteren bevestigde ook Mango dat het zal ontgiften. ‘s Werelds grootste jeansproducent moet nog geloofwaardige stappen ondernemen om zijn productie te ontgiften. Te beginnen met van al zijn leveranciers te eisen dat ze informatie over hun afvalwater publiek maken. We hopen nu 501.000 mensen te vinden die van Levi's een even ambitieus Detox-beleid eisen.

Doe mee en help Levi’s afkicken van gif

Onderwerpen
Tags
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.