Update: De actie in Grimbergen maakte deel uit van een mondiale actiedag. In Indonesië hingen twintig activisten een groot spandoek aan het kantoorgebouw van P&G in de hoofdstad Jakarta. In Laguna, de Filippijnen, kreeg P&G bezoek van als tijgers verklede activisten. In het Verenigd Koninkrijk werden vijf Greenpeace-activisten verwijderd van een industrie-conferentie over P&G’s zogenaamde ‘duurzaamheidsbeleid’ nadat ze P&G-personeel een reeks lastige vragen hadden voorgelegd. Ook in India werd actiegevoerd aan een P&G-vestiging.


 

Deze ochtend was ik vroeger uit de veren dan gewoonlijk. Vanaf zeven uur vatte ik samen met andere Greenpeace-activisten post aan de poort van de Belgische vestiging van Procter & Gamble in Grimbergen. Dat is tegelijk het belangrijkste Europese centrum voor onderzoek en ontwikkeling van de groep.

Er werken meer dan 1.500 mensen. Ze ontwikkelen waspoeders en detergenten van bekende P&G-merken. Maar het was niet één of ander nieuw wasmiddel dat ons naar Grimbergen bracht. We kwamen P&G vragen om te garanderen dat producten zoals Head & Shoulders niet bijdragen aan de verwoesting van het regenwoud.

De actie viel samen met de publicatie van nieuw Greenpeace-onderzoek . Via kaartenanalyse en veldonderzoek hebben mijn collega’s in Indonesië ontdekt dat een palmolieleverancier die banden heeft met P&G betrokken is bij grootschalige ontbossing van ongerept regenwoud in de Indonesische provincie Papua.

Daarmee neemt de bewijslast tegen P&G verder toe. Vorige maand nog kaartten we verwoesting van orang-oetanhabitat aan in plantages die gelinkt zijn aan de toevoerketen van P&G. En we vonden grootschalige ontbossing binnen concessies van twee producenten die rechtstreeks leveren aan P&G.

De voorbije weken hebben meer dan 340.000 mensen de directeur van P&G gevraagd om het gebruik van palmolie uit ontbossing te stoppen. Onze vrijwilligers hebben actie gevoerd  aan P&G-kantoren en consumenten aangesproken van de Filippijnen tot Finland. Maar P&G blijft hetzelfde refrein over zogenaamd ‘duurzame palmolie’ herhalen. Ons terreinonderzoek toont aan wat ‘duurzaamheid’ voor P&G betekent...

Nochtans is propere palmolie mogelijk. Gisteren heeft P&G’s concurrent Colgate-Palmolive zich geëngageerd om bosvernietiging uit al zijn producten te bannen. Daarmee voegt het zich bij Nestlé, Unilever, Ferrero, Delhaize, L’Oréal en Mars, die eerder al zo’n engagement waren aangegaan. De fabrikant van Head and Shoulders komt steeds meer alleen te staan...

Vraag P&G ervoor te zorgen dat we ons haar kunnen wassen zonder het regenwoud weg te spoelen!