… en er zijn er nog maar zo'n vierhonderdtal over in het wild! De beelden hieronder, die tonen hoe het dier pijnlijk aan zijn einde kwam zijn erg schokkend: zes volle dagen zat de jonge tijger vast in een val, zonder eten of drinken. Na een week trachtten boswachters van de overheid hem nog te redden, maar het dier overleefde hun reddingspoging niet.

De plaats waar de tijger stierf, is vlakbij PT Arara Abadi, een acaciaplantage van de beruchte pulp- en papierproducent Asia Pulp & Paper (APP) in de provincie Riau op Sumatra. Videobeelden tonen dat er in de omgeving, op 13 km van de plek des onheils, recent een groot bosareaal gekapt was. Een heleboel gedoe om de oren van tijgers en andere wilde dieren met andere woorden: kettingzagen en zware machines om de bomen te vellen maken hun leven een hel.

Toen ik mijn carrière bij Greenpeace begon legde een collega me uit dat wegen in bossen net aders zijn – eenmaal aangelegd laten ze vaak al het leven uit het bos wegvloeien. Als APP dus een concessie ontgint in tijgerterritorium, vernielt het niet alleen zijn thuis. De wegen die aangelegd worden om bomen weg te slepen, zetten de deur open voor allerlei nieuwe bedreigingen. Mensen kunnen dan het bos betreden, en leggen vallen om wild te vangen.

Langzame, pijnlijke dood

Tom Maddox van de organisatie Zoological Society London, een autoriteit op vlak van Indonesische tijgers, bevestigde dat de gebruikte val, die eigenlijk bedoeld was voor andere dieren, een garantie is op een langzame en pijnlijke dood. Hij benadrukt ook dat dit soort gevallen toeneemt naarmate het leefgebied van de tijgers kleiner en kleiner wordt. Ze moeten elders op zoek naar voedsel en komen dan veel dichter bij mensen. Dat verhoogt natuurlijk het risico op een fataal treffen. Meer van zulke tragische voorvallen zijn dan ook te verwachten in de toekomst.

APP ligt er niet wakker van. Zij gaan gewoon door met de verwoesting van regenwoud, en dus ook van het leef- en jachtgebied van de Sumatraanse tijger. Om er onder andere wegwerpverpakkingen voor speelgoed van te maken, waarvan een deel gebruikt wordt door Hasbro, Disney en Mattel. En het ziet er slecht uit voor de tijgers: APP heeft nog steeds ambitieuze uitbreidingsplannen in zijn habitat.

De papiergigant strooit dan ook nog eens zout in de wonde door zichzelf voor te doen als een duurzaam en verantwoord bedrijf dat bijdraagt tot de bescherming van de biodiversiteit. Wereldwijde advertentiecampagnes in magazines en op televisie moeten mensen doen geloven dat het hier zelfs eerder om een conservatie-organisatie dan een pulp- en papierproducent gaat. De slogan 'APP Cares' is vaak vergezeld van de voetafdruk van een tijger om de boodschap te benadrukken.

Flagrante leugen

Dat APP om tijgers geeft blijkt niet meer dan een flagrante leugen als je ziet wat de er echt aan de gang is in APP-land. Daarom vragen we ook aan bedrijven als Mattel, Hasbro en Disney om niet alleen APP te weren uit hun toevoerketen, maar ook een solide beleid te ontwikkelen voor al hun papierproducten. Dat is de enige manier om te vermijden dat ze in de toekomst nog betrokken zullen raken bij bosvernietiging.

De laatste uren van deze Sumatraanse tijger zijn helaas slechts het meest recente voorbeeld van de veel te hoge kostprijs van de verwoesting van Indonesië's bossen.


Wat kan jij doen?

- Onderneem zelf actie en stuur een mail aan de CEO van Mattel

- Greenpeace voert campagne voor de bescherming van het Indonesische regenwoud. Steun ons werk en doe een gift.