Meer dan 15.000 mensen vroegen de voorbije dagen aan Delhaize om de ontbossing uit de rekken te halen. Delhaize is daartoe bereid, maar pas tegen 2020. Veel te laat voor de bossen en de laatste Sumatraanse tijgers. Delhaize moet nú het roer omgooien.

Vorige donderdag lanceerden we een e-mailactie naar de nieuwe directeur van Delhaize, Frans Muller, met de vraag alle palmolie gelinkt aan ontbossing uit Delhaize-producten te bannen. Intussen hebben meer dan 15.000 mensen een e-mail gestuurd en de teller blijft stijgen. (Lees onderaan waarom we deze actie precies aan Delhaize richten.)

Ook op de Facebook-pagina van Delhaize verschenen spontaan tientallen berichten van klanten die aandrongen op ontbossingsvrije palmolie. Zoveel ongeruste klanten kon Delhaize niet negeren.

De supermarkt liet veel mensen persoonlijk weten dat ze tegen 2020 geen impact meer wil hebben op ontbossing. Maar voor de laatste 400 Sumatraanse tijgers is 2020 veel te laat. Delhaize beloofde in november 2010 al om ontbossing volledig uit haar rekken te bannen. We zijn nu meer dan drie jaar verder, maar Delhaize kan nog altijd niet garanderen dat er geen regenwoud gekapt werd voor de palmolie in haar producten.

De palmoliesector moet nù het roer omgooien en de bossen beschermen. Dat het sneller kan, tonen andere bedrijven. Wilmar, de grootste palmoliehandelaar ter wereld, en het chocoladebedrijf Ferrero eisen dat al hun palmolieleveranciers tegen eind 2015 de link tussen palmolie en ontbossing doorknippen.Geen garantie

Delhaize is van plan om tegen eind 2015 alleen maar palmolie aan te kopen die goedgekeurd werd door de RSPO (Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie). Maar de RSPO sluit ontbossing niet uit. Ze biedt in veel gevallen ook geen garantie dat de palmolie in margarine of koekjes effectief van gecertificeerde plantages afkomstig is.

Delhaize wil in de toekomst ook meer inzetten op traceerbaarheid en transparantie. Maar wanneer wil Delhaize daarmee klaar zijn? Wie zijn de leveranciers van Delhaize juist en met welke criteria wordt nagegaan of ze ‘verantwoord’ zijn? En hoe ziet Delhaize erop toe dat die criteria worden nageleefd?Meer ambitie nodig

Greenpeace verwacht van een internationale kwaliteitssupermarktketen als Delhaize meer ambitie. Ze moet verder durven gaan dan de RSPO en zijn klanten zo snel mogelijk bos- en tijgervriendelijke producten aanbieden. Daar hoort ook een duidelijke tijdlijn en concrete plannen bij. Alleen zo kan Delhaize zijn eigen doelstelling, de duurzaamste huismerken op de markt aanbieden tegen 2020, echt waarmaken.

> Stuur ook een mail naar Delhaize.

PS: “Waarom Delhaize?” vroegen veel mensen de voorbije dagen op onze Facebook-pagina. Met meer dan 3.000 verkooppunten in tien landen en drie continenten is Delhaize de grootste Belgische keten van grootwarenhuizen. (Dat wil niet zeggen dat we van Carrefour of Colruyt niet hetzelfde engagement verwachten. Lees hier meer.) Maar om jullie een idee te geven: Delhaize heeft meer dan 800 winkels in België & Luxemburg, meer dan 1500 winkels in de Verenigde Staten én heel wat winkels in Indonesië, waar de massale ontbossing voor palmolieplantages plaatsvindt. Greenpeace is ervan overtuigd dat Delhaize om die redenen goed geplaatst is om het voortouw te nemen in de transformatie van de palmoliesector. Als Delhaize, zoals het beweert, de beste leerling van de klas wil zijn op het vlak van duurzaamheid, moet het dringend grotere inspanningen leveren om dat waar te maken.

Nog meer weten? Lees dan onze briefing.