Terwijl Mattel nog diep nadenkt over hoe Ken en Barbie weer onder één dak kunnen wonen en of het bedrijf er zal voor zorgen dat zijn toevoerketens ontbossingsvrij worden, voerden wij overal ter wereld de druk nog wat op.

Online kan je niet alleen volgen hoe meer dan een miljoen mensen Kens interview al bekeken, maar ook hoe wanhopig Ken wordt omdat Barbie geen manier vindt om te stoppen met haar wangedrag. Barbie zelf zit intussen wel met een serieuze kater, want ze heeft zelfs haar facebook-pagina tijdelijk afgesloten. 

Daarnaast zijn we ook offline actief, overal ter wereld. Je kan bijvoorbeeld deelnemen aan een heuse 'Barbie hunt' in Groot-Brittannië, een blik werpen op hoe de Zweden  Barbie oproepen haar wanpraktijken te stoppen, of zien hoe Barbie in Australië tijgers te lijf gaat met een roze kettingzaag.

In eigen land wilden we er vooral voor zorgen dat de speelgoedverkopers Mattel, Lego, Disney en Hasbro contacteerden met de vraag om meer uitleg. En dat hun klanten ook konden zien dat ze Indonesisch regenwoud kopen in de vorm van een onnozele wegwerpverpakking. Bekijk hier hoe onze vrijwilligers dat voor mekaar kregen. En hoe ze in de loop van vorige week ook hun actieterrein verlegden naar Disney en Hasbro, en Barbie even met rust lieten zodat ze diep kon nadenken over een ernstig engagement.

Verschillende speelgoedverdelers contacteerden hun toeleveranciers. Fun besliste zelfs zijn aankopen tijdelijk op te schorten tot Mattel over de brug komt met een duidelijker engagement dan de eerder vage beloftes zonder tijdslijn die het meer dan een week geleden communiceerde.

Mattel zou beter ernstig overwegen serieuze stappen vooruit te zetten. Maar ook Disney en Hasbro, die zich vooralsnog hullen in stilzwijgen, moeten dringend over de brug komen met engagementen want ze hebben evengoed boter op het hoofd. Dat legt ons dossier duidelijk uit. Maar daar denken ze waarschijnlijk nog veel dieper na dan bij Mattel – zo diep dat er amper een woord over hun lippen komt. Nochtans moeten ook zij zich best ontdoen van één van Indonesiës grootste bosvernietigers.

Onderneem zelf actie en stuur een mail aan de CEO van Mattel