Het Indonesische papierbedrijf Asia Pulp and Paper (APP) slaat de habitat van de Sumatraanse tijger kaal om er wegwerpproducten als tissues van te maken, dat raakt stilaan algemeen bekend. Vervolgens krijgen deze producten van 's werelds grootste organisatie voor de certificering van hout (PEFC) het label 'duurzaam' opgekleefd. Een knap staaltje greenwashing.

Recent toonde Greenpeace schokkende beelden van de trage en gruwelijke dood van een Sumatraanse tijger die in een val was gelopen in een concessie van APP. Op het filmpje was te zien hoe in dezelfde concessie van APP recent ontbost werd in een gebied dat als tijgerhabitat bekendstaat.

King of the jungle...trapped in his own home. Deforestation to blame”, twitterde acteur Leonardo DiCaprio. Wie zit achter deze ontbossing? Niet alleen APP maar ook houtcertificeerder PEFC treft schuld, zo is gebleken. Het Programme for the Endorsement of Forest Certification houdt APP een hand boven het hoofd door zijn stempel te zetten op enkele zeer dubieuze producten van de pulp- en papierproducent.

Hoe is dat mogelijk als PEFC geen gecertificeerde bossen heeft in Indonesië? Wel, net als veel andere certificeringssystemen aanvaardt PEFC houtproductie van zogenaamde “mixed sources”. Deze producten bevatten naast gecertificeerd hout ook hout zonder label, schrijft PEFC op zijn website. Dat deel moet dan een 'niet-controversiële' herkomst hebben. Het gaat om hout zonder certificaat dat uit gebieden komt die wel gecontroleerd worden op bijvoorbeeld wettelijke standaarden van PEFC.

Zwakke standaard

Klinkt redelijk, niet? Helaas zijn deze PEFC-standaarden zwak. APP kan regenwoud vernietigen in Indonesië, er plantages aanleggen en die gebieden laten erkennen als niet-controversieel door PEFC. Dat is precies wat er gebeurd is. Een aantal APP-concessies in Indonesië werd door PEFC bij niet-controversiële herkomst ingedeeld.

Dus importeert APP hout met PEFC-label van buiten Indonesië, mengt het met zijn 'niet-controversieel' Indonesische hout en het resultaat zijn PEFC-producten. De APP-concessie waar de tijger aan zijn eind kwam, is zo'n door PEFC "geverifieerd" gebied. Hout uit al deze geverifieerde gebieden kan worden verwerkt in door PEFC gecertificeerde producten van “mixed sources” die APP overal ter wereld verkoopt.

Greenwashing

Je zou verwachten dat PEFC onmiddellijk een onderzoek start of zijn banden met APP verbreekt. Maar dat is niet gebeurd. Het enige publieke antwoord van PEFC was een verbluffend Italiaans persbericht waaruit blijkt dat ze hun eigen certificeringssysteem niet helemaal begrijpen. PEFC stelt dat Greenpeance valse informatie verspreidt die de reputatie van PEFC schade berokkent. We zouden de feiten verdraaien omdat het hout dat APP gebruikt van gecertificeerde plantages in Chili komt. En nog: APP is misschien niet zuiver op de graad in Indonesië, maar dat belangt PEFC niet aan want “het hout met hun label komt uit Chili”.

We stuurden een rapport dat aantoont dat deze gebieden door PEFC geverifieerd (al dan niet volledig gecertificeerd) werden naar het PEFC-kantoor in Italië. Misschien zal dat leiden tot een openlijke correctie van hun onnauwkeurige inschattingen? Of nog beter, tot een snelle herziening van de wijze waarop hout uit deze concessies als niet-controversieel kan worden bestempeld door PEFC. Zodat er snel een eind komt aan deze greenwashing van APP.

Andy Tait is campagneadviseur bij Greenpeace UK