Een week geleden maakten we bekend dat Head & Shoulders niet alleen schilfertjes, maar ook het leefgebied van de laatste 400 Sumatraanse tijgers wegspoelt. De fabrikant Procter&Gamble (P&G) koopt immers palmolie van bedrijven die betrokken zijn bij de vernietiging van het tropisch regenwoud in Indonesië.

 

De reactie van P&G maakt weinig indruk. Het bedrijf plaatste een verklaring op zijn website waarin het herhaalt wat het al acht maanden tegen Greenpeace zegt: we engageren ons voor duurzame bevoorrading van palmolie. Maar de ‘duurzame’ palmolie van P&G steunt volledig op de RSPO (Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie), een certificatiesysteem dat de link met ontbossing niet doorknipt. Ook zijn leveranciers die betrokken zijn bij de vernietiging van orang-oetanhabitat, zijn lid van de RSPO.

Het is hoog tijd dat Procter&Gamble vuile palmolie uit zijn producten bant en consumenten niet langer medeplichtig maakt aan dit ontbossingsschandaal. Op een week tijd, stuurden al meer dan 220.000 mensen die boodschap naar Alan George Lafley, de directeur van P&G. Sommigen postten kritische berichten op de facebookpagina van het bedrijf, dat er niet beter op vond dan die zo snel mogelijk weer te verwijderen. Onvoorstelbaar! P&G negeert niet alleen de vraag van zijn klanten, het probeerde ze ook nog eens te verdoezelen voor het oog van de wereld.

Vraag ook aan de fabrikant van Head & Shoulders om shampoo zonder ontbossing

Videos, email en sociale media zijn heel belangrijk om onze eisen aan P&G duidelijk te maken. Maar om zeker te zijn dat de bedrijfsleiders onze boodschap zouden horen, ontrolden Greenpeace activisten dinsdag twee 18 meter lange spandoeken op de hoofdzetel van P&G in de Verenigde Staten. “Stop met de toekomst van de tijger op het spel te zetten” en “Head & Shoulders spoelt schilfertjes en regenwoud weg.” Deze berichten kon P&G niet met een druk op de knop verwijderen!

Copyright: David Sorcher / Greenpeace

 

In november vorig jaar lanceerde Greenpeace de Tiger Challenge: we daagden grote consumentenbedrijven uit om werk te maken van schone palmolie. Intussen heeft onze campagne heel wat in beweging gebracht. Bedrijven als Nestlé, Unilever, L’Oréal, Ferrero, Kellogg’s en Delhaize hebben zich geëngageerd om een nulontbossingsbeleid uit te werken dat verder gaat dan de RSPO. Als zij het kunnen, kan P&G het ook.

Hoe ver staan de andere bedrijven? Bekijk het in onze geactualiseerde Tiger Challenge.