Het is nu al meer dan twee weken geleden dat we onze video met bewijsmateriaal van illegale raminstammen op een van APP’s fabrieksterreinen overmaakten aan de Indonesische autoriteiten. Hun ministerie van Bosbouw heeft vorige week laten weten dat het zelf een bezoek zal brengen aan Indah Kiat, de Sumatraanse fabriek in kwestie. Intussen ziet het er helaas naar uit dat APP er alles aan doet om de raminstammen snel weg te halen.

Publiekelijk heeft het bedrijf noch ontkend, noch bevestigd. In de plaats daarvan kwam wel de mededeling dat een ‘team van specialisten’ ter plekke was gestuurd om de zaak te onderzoeken – twee weken sneller dan het ministerie. Toeval?

Ons onderzoek, dat een vol jaar geduurd heeft, bevestigt nochtans dat de claims van APP om illegaal hout uit zijn toevoerketen te weren niet meteen een afspiegeling zijn van de werkelijkheid. En door de trage reactie van het ministerie heeft APP nu de tijd om het bewijsmateriaal te laten verdwijnen.

Stappen in de goede richting

Gelukkig speelden een heleboel klanten van APP korter op de bal. Het Zuid-Afrikaanse Mondi, een grote speler in de wereldwijde papierindustrie, met onder meer ook vestigingen in Poperinge en Duffel, liet al weten dat het korte metten aan het maken is met APP. Ook Danone was er snel bij en heeft ons een voorlopige bevestiging gestuurd dat het bezig is alle aankopen bij APP stop te zetten. Je zal deze bedrijven dan ook niet meer terug vinden in onze cyberactie.

Maar het kan nog beter: in Australië heeft Collins Debden (link), een bedrijf dat APP via via zelf in handen heeft, publiek aangekondigd dat het niet meer bij APP zal aankopen. Als dit de alarmbellen nog niet doet rinkelen op het APP-hoofdkwartier, dan weet ik het ook niet meer. Hun merk is gewoonweg vergif voor iedereen die duurzaam wil ondernemen.

En dan is er nog een lijstje van bedrijven die bij ons niet zo bekend zijn – het meest opvallende is allicht Walmart China, dat ons meldde dat het geen APP kopieerpapier meer verkoopt waarin wij vezels uit het regenwoud hadden teruggevonden. Maar net zoals een waslijst andere supermarktketens in China, heeft Walmart zich nog niet geëngageerd om helemaal geen papier van APP meer te verkopen.

Doe mee aan onze cyberactie

En het kan de moeite lonen onze website nog een keer te checken, want we hebben de nieuwe APP-vrije bedrijven vervangen door andere APP-klanten, die dringend de boodschap moeten krijgen dat het slecht zaken doen is met de Indonesische bosverpulper.  En ook al gaat het om bedrijven aan de andere kant van de wereld - hoe meer e-mails hun CEO's ontvangen, hoe sneller ze zich aangesproken zullen voelen.

Help ons dus nog een handje en stuur ook een mailtje naar deze bedrijven!