Bruce Wrobel is een man met zijn hart op de juiste plaats. Hij zit in de landbouwsector en is vastbesloten om 's werelds meest complexe voedselproblemen op te lossen door duurzame, gemeenschapsgerichte projecten op te zetten. Hij is de CEO van Herakles Farms - een vennootschap met een aantal zeer rijke vrienden.

Bruce houdt van Afrika. Samen met zijn vrienden denkt hij bij een partijtje golf graag na over hoe je de honger in Afrika kunt stoppen. Bruce richtte daarvoor zelfs de ngo All for Africa op. Natuurlijk zeggen Bruce en zijn vrienden er niet bij dat ze in de landbouwsector zitten voor het geld. In de plaats daarvan laten ze je geloven dat ze "een humanitaire nood aanpakken".

Maar wat Bruce zegt en wat Bruce doet, zijn twee verschillende dingen.Bruce wil een grote palmolieplantage aanleggen. En als we “grote” zeggen, bedoelen we GROOT. Deze plantage, Herakles Farms genaamd, moet een van de grootste in Afrika worden. Uit al het beschikbare land koos Bruce om en bij de 73.000 hectare en dat met een erfpacht van 99 jaar. Het gebied ligt tussen vijf beschermde natuurgebieden en aan de rand van een gebied met de op één na grootste biodiversiteit ter wereld.

De plantage van Herakles Farms zal lokale gemeenschappen verdringen en milieuravage aanrichten. Tenzij Bruce en zijn vrienden gestopt worden met hun plannen voor het zuidwesten van Kameroen.

Een nieuw rapport van het Oakland-instituut in samenwerking met Greenpeace onthult in detail welke problemen Herakles Farms zal veroorzaken.

De enorme wereldwijde honger naar palmolie lijkt niet af te nemen, waardoor Afrika uitgroeit tot het nieuwste doelwit voor beleggers.

Onderzoek door Greenpeace toont de omvang van al deze investeringen. Grootschalige, ongecontroleerde industriële expansie van de palmoliesector houdt duidelijke gevaren voor het klimaat in.

De ondoorzichtige aard van sommige van deze onderhandelingen laat bovendien zien dat het hier gaat om een geval van wereldwijde landroof.


We twijfelen aan de rechtsgeldigheid van de conventie die een dochteronderneming van Herakles Farms met de regering van Kameroen in 2009 ondertekende. Herakles Farms heeft herhaaldelijk de Kameroense wet overtreden , wat geleid heeft tot tegenstand en woede, zoals blijkt uit het rapport van Oakland Institute. Voor veel Kameroeners vormt de plantage een grote en directe bedreiging voor hun levensonderhoud.

Terreinonderzoek van Greenpeace toont aan dat Herakles gewoon doorgaat met zijn plannen, ondanks tal van juridische problemen en lokaal verzet.

CEO Bruce Wrobel beweert dat zijn project de lokale economie zal stimuleren en banen scheppen. Hij beweert ook dat inkomsten uit het plantageproject ontwikkelingsprojecten van zijn ngo All for Africa zullen financieren. Er zijn echter geen details over hoe of wanneer hij die banen zal creëren. En hij zwijgt over het feit dat zijn bedrijf verantwoordelijk zal zijn voor grote ontbossing, verlies van biodiversiteit en de omzetting van natuurgebieden en bossen in monoculturen .

Om een lang verhaal kort te maken, Herakles Farms is een verkeerd project op de verkeerde plaats. We moeten Bruce en zijn vrienden tegenhouden.
- Frédéric Amiel leidt de bossencampagne bij Greenpeace Frankrijk.