Meer dan een week na de lancering van onze campagne kwam Mattel niet veel verder dan een statement. Het bedrijf zegt dat “het niet de normale gang van zaken is om toeleveranciers op te leggen waar ze hun materialen moeten aankopen”. Nou. Ik had niet gedacht dat bedrijven van dat niveau zich vandaag nog zulke uitspraken kunnen permitteren.

Mattel koopt zijn verpakkingen inderdaad niet rechtstreeks van APP, zoals ons dossier aantoont. Maar van de grootste speelgoedproducent ter wereld mag je toch verwachten dat hij er als verantwoordelijk bedrijf voor zorgt dat zijn toevoerketens vrij zijn van ontbossing. Als Mattel strikte voorwaarden kan opleggen voor giftige stoffen, kan het dat ook voor verpakkingsmaterialen. Ook in dat geval was er blijkbaar heel veel slechte publiciteit nodig alvorens Mattel de zaak ter harte nam.

Wat niet weet, niet deert, en Indonesië is niet bij de deur. Maar intussen weten we het wel: Mattel draagt ertoe bij dat roofzuchtige bedrijven als APP ongestoord verder kunnen gaan met de vernietiging van de Indonesische bossen. APP is Mattel niet voor niets meteen na de lancering van onze campagne ter hulp gesneld.

Wel, beste Barbie... als dat je nieuwe vrienden zijn, dan wens ik je nog veel sterkte want je droomhuis is wel erg leeg nu Ken zijn boeltje heeft gepakt! En 940.000 mensen overal ter wereld daar intussen getuige van zijn. Zonder dat Mattel een duidelijk bedrijfsbeleid ontwikkelt om ontbossing uit zijn toevoerketens te weren, is jouw probleem niet opgelost. Onze campagne loopt gewoon verder, al geven we toe dat het erkennen van je probleem een eerste stap in de goede richting is.

Intussen besliste sectorgenoot Lego dat het in de toekomst alleen nog met volledig gerecycleerde verpakkingen en FSC-gecertificeerd materiaal wil werken. Dat is een ernstigere stap vooruit. Maar ook in dit geval wachten we op meer details en informatie over hoe Lego zal omgaan met APP.

Want dat is uiteindelijk de clou van de zaak: bedrijven als APP kunnen snel veranderen, als hun klanten weigeren papier en verpakkingsmateriaal te kopen dat afkomstig is uit vernietigd regenwoud. Ze zullen dan vanzelf stoppen met de productie van dit verpakkingsmateriaal. We hebben dus een duidelijk signaal nodig, niet alleen van Mattel en Lego, maar ook van Disney en Hasbro. En die hullen zich vooralsnog volledig in stilzwijgen.

Heb jij trouwens al naar de CEO van Mattel gemaild?

Barbie in actie: bekijk de video (in het Engels).