Van een kat in het nauw is bekend dat ze rare sprongen maakt. In Australië nam personeel van Asia Pulp & Paper (APP) zijn toevlucht tot scheldtirades aan het adres van Greenpeace. De vraag is hoe lang de Indonesische bosvernietiger nog mist kan spuien, nu hij in Nieuw-Zeeland ook het PEFC-label in een lastig parket brengt.

We zijn er nog lang niet met onze campagne tegen APP. Terwijl wij ons volop concentreerden op speelgoedfabrikanten als Mattel en Hasbro, ontmantelden onze collega's down-under een plaatselijke APP-connectie. Supermarktketen IGA was tot voor kort APP's belangrijkste Australische klant die onder meer materiaal van APP gebruikte voor toiletpapier van zijn eigen huismerk.

Onze video over de tijger die het leven liet in een plantage van een van APP's toeleveranciers, haalde IGA over de streep, samen met de vele e-mails die het bedrijf ontving van bezorgde consumenten. Vijf dagen later kondigde IGA aan zich niet meer bij Solaris, APP's Australische filiaal, te zullen bevoorraden en te zoeken naar een nieuwe toeleverancier.

Solaris was natuurlijk niet gelukkig met het verlies van zo'n grote klant. Als antwoord volgde een dure advertentiecampagne in de Australische kranten met de bedoeling de informatie van Greenpeace “recht te zetten”. Met dezelfde excuses, misleidende statements en hier en daar een leugen over APP's praktijken in Indonesië die we al zo vaak zagen.

Australisch uitschot

Erna werd het helemaal bizar. De Australische media- en marketingsite Mumbrella vond het verdacht dat er na de publicatie van het Solaris-verhaal zoveel vijandige commentaren over Greenpeace verschenen. Wij kunnen natuurlijk wel tegen een stootje. Maar het viel de redactie van de nieuwssite vooral op dat de boodschappen steeds persoonlijker werden. Zo erg zelfs dat mijn Australische collega “uitschot” werd genoemd , en het IGA-management een bijna racistische aanval kreeg te verduren.

Mumbrella wierp een grondige blik op de IP-adressen waarvan deze haatmail verstuurd werd, en merkte op dat een aantal mails verzonden was vanaf computers die in verbinding stonden met het netwerk van... Solaris.

Dit bewijst nog maar eens hoe constructief APP is. Solaris publiceerde dan wel een mededeling waarin het de uitlatingen van zijn personeel veroordeelde, maar de bosvernietiger blijft zich beklagen over “de oneerlijke en ongegronde beweringen” van Greenpeace.

Dit incident toont bij uitstek de globale aanpak van APP. Van zodra het moet omgaan met kritiek, verkiest APP nog steeds een rookgordijn op te trekken in de hoop dat zijn klanten zullen blijven geloven dat er geen vuiltje aan de lucht is.

Kiwi-connectie

Nog geen week later bewees APP dat het wel heel sterk overtuigd is van deze tactiek. In Nieuw-Zeeland lieten Greenpeace, WWF en de groene partij vezeltests uitvoeren van Cottonsoft toiletpapier, APP's plaatselijke merk. En jawel, net als in de verpakkingen van Mattel en co werd materiaal gevonden dat rechtstreeks afkomstig is van ontbossing in Indonesië. Dat volstond voor supermarktketen The Warehouse om onmiddellijk alle banden met APP door te snijden.

Maar APP ontkende glashard en trekt de wetenschappelijke waarde van de tests in twijfel. In de ogen van deze Indonesische papiergigant is 's werelds meest gerenommeerde onderzoekslab niet geloofwaardig. Sterker nog was de bewering dat al het materiaal van Cottonsoft PEFC-gecertificeerd is.

PEFC profileert zich als de grootste organisatie voor de certificering van hout en afgeleide producten zoals papier. Zijn auditoren haastten zich erop te wijzen dat Indonesisch regenwoud op geen enkele manier goedgekeurd is voor gebruik in PEFC-gecertificeerde producten. Dat kan maar twee dingen betekenen: APP misleidt zijn klanten in Nieuw-Zeeland, of het heeft PEFC net meegesleurd in een enorm schandaal als zou blijken dat APP wel degelijk Indonesisch regenwoud verwerkt in gecertificeerd toiletpapier, tegen de regels van PEFC in.

Rookgordijn

Een rookgordijn kan snel optrekken. De eerste grote gaten zijn er alvast in geblazen. Meer en meer bedrijven, zoals IGA en The Warehouse, rekenen APP af op zijn daden, niet op zijn woorden. En zoeken dus een andere, meer verantwoorde leverancier. Dat er nog velen mogen volgen, tot APP eindelijk inziet dat echte engagementen nodig zijn om het Indonesisch regenwoud en zijn bewoners te beschermen.