Ken wil niet reageren op geruchten over nakende reünie

De turbulente gebeurtenissen stapelden zich op in het leven van het glamourkoppel: het choquerende interview met Ken, een publieke vete op Facebook en Twitter, ongepaste foto’s van Barbie met een kettingzaag, de CEO van Mattel die meer dan 500.000 e-mails ontving, en ga zo maar voort. Allemaal omdat Barbie zich voor haar verpakking bevoorraadde bij Asia Pulp and Paper (APP), een van Indonesiës grootste bosvernietigers.

Mattel erkende dat het zijn toevoerketens ontbossingsvrij moest maken en dat speelgoedverpakking niet ten koste mag gaan van de regenwouden en het leefgebied van de laatste Sumatraanse tijgers. De sterke respons van honderdduizenden sympathisanten overal ter wereld voerde de druk nog verder op. Mattel maakte vandaag definitief een einde aan het “Ken en Barbie”-drama.

Druk op APP neemt toe

De grootste speelgoedproducent ter wereld ontwikkelde een nieuw beleid dat alle toeleveranciers verplicht houtvezels van controversiële herkomst te vermijden. Dit slaat vanzelfsprekend ook op bedrijven zoals APP, waarvan het duidelijk is dat ze betrokken zijn bij ontbossing. Mattel wil ook het aandeel gerecycleerd papier en FSC-gecertificeerde producten opdrijven. Na Lego geeft nu ook Mattel een duidelijk signaal aan andere bedrijven dat ze waakzaam moeten blijven als ze hun producten ontbossingsvrij willen houden.

APP heeft zijn eigen schadelijke praktijken nog steeds niet gestaakt, hoewel het aantal bedrijven dat APP’s rookgordijn doorprikt gestaag toeneemt. Mattel vervoegt nu de lijst van grote merken zoals onder andere Nestlé, Carrefour en Unilever. Die lijst zal nog verder blijven groeien tot APP eindelijk inziet dat het zo niet verder kan als het zijn klanten niet wil blijven verliezen.

Steun onze bossencampagne

Sleutelrol van consumenten

De meeste mensen willen immers geen producten kopen die tot grootschalige ontbossing leiden, en bedrijven die ontbossingsvrij willen zijn kunnen geen klant blijven bij APP. Daarom zou APP beter het voorbeeld volgen van zusterbedrijf Golden Agri Resources (GAR) en een sterk engagement aangaan om de ontbossing te stoppen.

Dat APP daarvan nog ver verwijderd is, toont onze Tiger Eye Tour die momenteel de praktijken van de bosvernbietiger documenteert op het terrein in Indonesië. Onze activisten tonen hoe APP verder gaat met zijn goednieuwsshow en zich blijft voorstellen als een verantwoord bedrijf dat oprecht om het milieu geeft.

Blijf ons steunen

En Ken en Barbie? De speculaties zijn niet van de lucht – het koppel heeft de vijandelijkheden in ieder geval al een tijdje gestaakt, maar zijn ze nu echt weer samen? De ervaring is ongetwijfeld traumatisch genoeg geweest om er wat tijd te laten over gaan. Ze hebben ons geholpen om de waarheid te ontmaskeren achter de propaganda van APP. Ook jullie hebben ons massaal geholpen om APP’s ballonnetje te doorprikken.

Jullie engagement blijft cruciaal om de Indonesische regenwouden en de Sumatraanse tijger te redden.

Bedankt om ons ook verder te blijven steunen om onze doelstellingen te bereiken!