Bijna een jaar geleden konden honderdduizenden mensen over de hele wereld het grootste drank- en voedingsconcern ervan overtuigen dat het Indonesische regenwoud en zijn bewoners dringend nood hebben aan een break. En dat het dus hoognodig is producten die verantwoordelijk zijn voor ontbossing uit zijn productketens te weren.

De impact van deze campagne overtrof onze stoutste dromen: niet alleen onze sympathisanten en actievoerders, maar ook bezorgde consumenten hielpen ons de druk op Nestlé op te voeren. Daarop besloot de voedingsgigant zijn nek uit te steken en met stevige engagementen over de brug te komen.

Nestlé kondigde al snel een partnerschap aan met de Forest Trust (TFT), een organisatie die het bedrijf helpt om ontbossing uit al zijn volledige productketen te bannen. Ook meer transparantie is onderdeel van Nestlé's nieuwe beleid. Dat is een belangrijke stap vooruit: je zou ervan versteld staan hoe weinig bedrijven de precieze herkomst kennen van de grondstoffen die ze aankopen.

Macht van de burger

Ontbossing is en blijft een heet hangijzer, en het engagement van Nestlé is daar een bewijs van. Maar het toont evengoed hoe doeltreffend en efficiënt één van onze meest baanbrekende campagnes geweest is. Het was geweldig om zien welke macht een consument of geëngageerde burger kan hebben. We kunnen alle mensen die hun steentje bijdroegen dan ook niet genoeg bedanken. Het was fantastische om te zien hoe snel de interesse voor onze 'Have a break'-video toenam en hoe Nestlé verwikkeld raakte in een waar PR-fiasco. Wereldwijd hebben intussen 2 miljoen mensen het filmpje bekeken.

Een jaar later heeft Nestlé nieuwe richtlijnen (Responsible Sourcing Guidelines) opgesteld, heeft het bedrijf bijna zijn volledige toevoerketen voor palmolie in kaart gebracht en bestudeert het samen met zijn leveranciers wat de pijnpunten zijn. Vervolgens zullen ze samen bekijken wat er moet veranderen om de impact op bossen in te perken.

En sindsdien hebben we nog meer vooruitgang geboekt. Begin dit jaar deelde Golden Agri Resources (GAR), de palmolietak van Sinar Mas, mee dat het een heus conservatiebeleid voor bossen heeft opgesteld, inclusief belangrijke leefgebieden voor orang-oetans en respect voor de rechten van inheemse volkeren.

Papierfabrieken

Maar we mogen niet te vroeg juichen. De Indonesische bossen verdwijnen nog steeds in een indrukwekkend tempo. Terwijl GAR een inspanning doet om zijn praktijken aan te passen, doet zusterbedrijf Asia Pulp and Paper (APP) net het omgekeerde. Miljoenen hectaren regenwoud worden nog elk jaar vermalen in de pulp- en papierfabrieken van Indonesië's grootste papierproducent. Het gaat ook hier weer om bossen met een groot koolstofgehalte, die tegelijkertijd de habitat zijn van de met uitsterven bedreigde Sumatraanse tijger.

De Indonesische regering laat intussen betijen. De kaart die ze vorige week publiceerde om een moratorium op ontbossing aan te kondigen, geeft duidelijk aan dat er APP geen strobreed in de weg gelegd wordt. Het papierbedrijf mag doorgaan met de vernietiging van natuurlijke bossen en veengebied.

Volg onze campagne

Dat betekent dat we APP en Sinar Mas dringend nog eens het signaal moeten geven dat ze moeten ophouden met hun ontbossing. Want zolang dit bedrijf doorgaat Indonesië's bossen met de grond gelijk te maken, zullen al zijn producten mee de oorzaak blijven van dit milieuschandaal en zal Greenpeace zijn wanpraktijken blijven blootleggen.

Blijf ons zeker volgen als je op de hoogte wil blijven van deze campagne, en als je ons een duwtje in de rug wil geven.