Herinner je je nog onze KitKat-campagne van 2010? Die leidde er al snel toe dat Nestlé stappen zette op weg naar een ‘ontbossingsvrije’ toevoerketen. Maar ook Golden Agri Resources (GAR), de Indonesische palmoliereus die toen de geannuleerde contracten kon opstapelen, heeft zich herpakt en gaat nu serieuze engagementen aan om geen palmolie meer te produceren ten koste van tropische bossen.

De voorbije jaren heeft Greenpeace samengewerkt met de Tropical Forest Trust (TFT) en GAR om een ambitieuze methodologie te ontwikkelen die moet leiden tot een stop op de ontbossing voor de productie van palmolie in alle concessies van het bedrijf. Dat gaat verder dan gelijk welk duurzaamheidsinitiatief in de palmoliesector.

Ook in Afrika

Onze campagne heeft dus duidelijk heel wat in beweging gezet en de eerste resultaten zijn er nu, maar tegelijkertijd is dit ook nog maar het begin van een intensief proces om ervoor te zorgen dat GAR’s engagementen ook realiteit worden op het terrein.

Ten eerste moet het bedrijf nu het bewijs leveren dat het zijn beloftes nakomt in de praktijk. En niet alleen in Indonesië, want GAR’s belofte geldt wereldwijd. Dat is niet onbelangrijk, want zoals vele anderen investeert ook GAR in Afrika, dat wel het nieuwe mekka lijkt voor de industriële landbouwsector. Vaak met desastreuse gevolgen voor de bossen en de rechten en levensomstandigheden van de lokale gemeenschappen. Nieuwe palmolieplantages in Liberia bieden GAR de kans te tonen dat het in staat is om de zaken vanaf het begin goed aan te pakken en de problemen te vermijden die het in het verleden gecreëerd heeft in Indonesië.

Bewijzen tegen APP

Maar laat ons ook de rest van de palmoliesector niet vergeten: andere producenten moeten GAR’s voorbeeld volgen en gelijkaardige engagementen aangaan. Ook bedrijven aan de consumentenkant van het spectrum kunnen hun steentje bijdragen, door zelf een duidelijk beleid te formuleren en geen palmolie aan te kopen uit bosvernietiging. Om hun ontbossingsvrije toevoer te verzekeren, zullen zij mee de druk moeten opvoeren om de palmoliesector over de streep te trekken.

En uiteindelijk betekent positief nieuws ook altijd dat er nog veel werk aan de winkel is. En laat ons ook GAR’s zusterbedrijf APP (Asia Pulp & Paper) niet uit het oog verliezen. APP tracht te profiteren van de positieve vibes van GAR om te doen alsof het ook op goeie weg is. Jammer maar helaas, zelfs de publieke aankondiging van een zwak duurzaamheidsplan is glashelder te doorzien. Onze bewijzen spreken voor zich.

Ook jij kan APP mee onder druk zetten om eindelijk eens met serieuze engagementen voor de dag te komen.