De Rainbow Warrior, het nieuwste vlaggenschip van Greenpeace, is aangekomen in de stad Manaus, middenin het Amazonewoud. Het schip zal twee maanden lang de Amazone afvaren, één van de langste rivieren ter wereld. In juni meert zij aan in Rio de Janeiro, ruim op tijd voor Rio+20. Tijdens deze VN-top zullen wereldleiders oplossingen zoeken om economische ontwikkeling en milieubescherming met elkaar te verzoenen.

Aan boord van de Rainbow Warrior bevindt zich een team dat tot het uiterste wil gaan om het Amazonewoud te redden. Voor de biodiversiteit, voor alle levende wezens en dus ook voor ons. Ze zullen onderweg de steun krijgen van enkele grote namen en wetenschappers. Kumi Naidoo, de directeur van Greenpeace International, heeft een wereldwijde solidariteitsactie met deze bedreigde regio op touw gezet.

Met deze expeditie willen we in de eerste plaats de bedreigingen voor het regenwoud zichtbaar maken en aan de kaak stellen. Het gaat momenteel de verkeerde kant op in Brazilië. Steeds meer wetenschappers raken het erover eens: de ontbossing in het Amazonewoud moet ophouden. Als we tenminste een rampzalige klimaatverandering willen afwenden en willen vermijden dat deze bossen tegen het einde van de eeuw in savanne veranderen.

Miljoenen runderen

Veeteelt is een groot probleem. Brazilië is de grootste vleesproducent ter wereld en wil zijn vee verdubbelen in de komende jaren. De runderen zijn niet alleen goed voor vlees maar ook voor leder, dat naar de hele wereld wordt uitgevoerd en ook in onze supermarkten belandt. Het schoentje wringt vooral waar Braziliaanse boeren het woud kappen om plaats te maken voor hun miljoenen runderen. De veesector is zo verantwoordelijk voor 61 procent van de huidige ontbossing. Daarnaast vormen ook de mijnbouw en de sojateelt ernstige bedreigingen voor het regenwoud.

Reusachtige stuwdam

Dat is niet alles. Recent heeft de Braziliaanse president Dilma Rousseff het licht op groen gezet om in het hart van het Amazonewoud de derde grootste stuwdam ter wereld te bouwen. Ze gaat hiermee lijnrecht in tegen de bezwaren die inheemse gemeenschappen en milieuorganisaties de afgelopen 20 jaar hebben geopperd.

De bouw van de dam is gestart in januari van dit jaar. Een gebied van 400.000 hectare (ongeveer de grootte van de provincie Luik) zal onderlopen of droog komen te staan. Zo'n 25.000 mensen moeten verhuizen, en de lokale fauna en flora wordt rechtstreeks bedreigd door de dam. Greenpeace zal voor het eerst de tragische gevolgen van deze beslissing tonen.

Nieuwe boswet

Brazilië moest deze maand ook beslissen over zijn omstreden nieuwe boswet. Maar de stemming werd uitgesteld. Het voorstel om de huidige wetgeving aan te passen, zou rampzalig zijn en tot meer ontbossing in het Amazonewoud leiden. Als president Dilma weigert om haar veto te stellen, zal Greenpeace actie ondernemen. Zal de Kamer van Afgevaardigden zoals afgesproken stemmen over het voorstel op 13 april? Ik volg het dossier op de voet en hou je op de hoogte.

Sluit je aan en vaar samen met ons de Amazone af.