Hoi, ik ben An Lambrechts en ik werk als bossencampaigner voor Greenpeace. Mijn verhaal bij Greenpeace begon twee jaar geleden. Sindsdien hou ik me bezig met wat ik liefst doe: met campagnes die wenkbrauwen doen fronsen en aandacht vragen voor de bescherming van onze planeet. 

Werken aan een duurzame toekomst voor onze bossen is mijn passie. Ik had met mijn achtergrond in de ontwikkelingssamenwerking al best wat gezien in Afrika, maar nooit heeft iets een blijvender indruk achtergelaten dan het Congolese regenwoud. Een fantastisch samenspel tussen immense oerbossen met hun enorme biodiversiteit, en de lokale bevolking, vaak straatarm en voortdurend op zoek naar een evenwicht tussen een beter leven en het respect voor 'hun' bos. Vaak zijn deze mensen niet te beroerd om de confrontatie aan te gaan met op winst beluste internationale houtkapbedrijven. Initiatieven opzetten die ertoe bijdragen dat deze mensen hun bossen kunnen beschermen én een goed inkomen hebben, is mijn grootste drijfveer. 

De klimaatcampagne en de top in Kopenhagen vorig jaar deden me nog sterker aanvoelen dat de bossencampagne mijn biotoop is. Ik besteed een groot deel van mijn tijd aan de rol van bossen in het behoud van het klimaatevenwicht. Tot voor kort verklaarden velen ons immers gek als we over de opwarming van de aarde begonnen. De kentering van enkele jaren terug doet steeds meer mensen beseffen dat er dringend wat moet gebeuren en dat de bescherming van onze bossen een noodzaak is.

Dat geeft me zo'n geweldige boost dat ik naast mijn werk rond Congo nu ook voluit ga voor de strijd tegen de ontbossing in Indonesië, waar de palmolie- en papierindustrie aan sneltempo de laatste oerbossen oprollen.

Daarover lees je hier binnenkort veel meer. We konden Nestlé en andere grote multinationals overtuigen Sinar Mas te schrappen uit hun leverancierslijst. Maar dat is nog maar het prille begin van onze inspanningen om een hele industrie en een rist politici ertoe aan te zetten hun verantwoordelijkheid te nemen.