Pablo Mendez is al negen jaar activist voor Greenpeace. Hij trok naar Durban om er mee te helpen met het vrijwilligerswerk, de acties en manifestaties buiten de conferentiecentra.

Na een lange trip van Brussel via Londen, naar Johannesburg ben ik eindelijk in Durban aangekomen. Ik logeer hier de komende weken samen met veertig anderen, vooral locals maar ook enkele buitenlanders, op een kampeerplek. Het is een aangenaam en rustig stukje groen in het midden van de stad. We slapen in tenten, wat natuurlijk goed is voor de saamhorigheid en de 'grappige' anekdotes over enorme spinnen die ineens op je slaapzak zitten, of de regen die binnendruppelt. Maar gelukkig is het met een groep gemotiveerde mensen geen probleem om het gevoel voor humor erin te houden.

Afgelopen weekend kwamen onze vrijwilligers voor het eerst in actie.

Allemaal zijn we volle dagen in de weer met het voorbereiden van manifestaties en andere activiteiten die hier de komende dagen op het programma staan. Overal op het terrein zie je vrijwilligers actiematerialen bouwen en spandoeken verven. Ik ben voornamelijk chauffeur op dit moment. In Zuid-Afrika rijden ze aan de linkerkant. Dat had ik al eens gedaan, een paar jaar geleden in Japan. Maar het blijft een vreemd gevoel om de wereld vanuit de omgekeerde richting te bekijken.

Het Afrikaanse weer is niet wat ik ervan verwacht had, daar zal de klimaatverandering wel voor iets tussen zitten. Het regent vrij veel, wat normaal is voor de tijd van het jaar. Maar de temperaturen zijn veel lager dan normaal en soms is het hier zelfs koud.

Intussen werk ik al negen jaar als vrijwilliger voor Greenpeace. Ik heb meegedaan aan allerlei soorten acties in verschillende werelddelen en ik trok de zee op met de schepen van Greenpeace. Maar hier in Durban voel ik me meer dan ooit bevoorrecht om mee te kunnen vechten voor verandering en voor een betere wereld, samen met mensen van al die verschillende nationaliteiten en achtergronden.

De belangrijkste reden waarom ik hier ben, is omdat ik geloof dat ik hier echt een verschil kan maken. Ons werk hier is om de aandacht van het grote publiek, en daarmee ook van de politici, te vestigen op de klimaatverandering die helaas al een vaststaand feit is. Het wordt dus hoog tijd dat politici eindelijk rekening gaan houden met het belang van de bevolking, niet enkel met dat van de grote vervuilers.

We stevenen in hoog tempo af op 'the point of no return'. Als we vandaag niets doen, zullen de gevolgen enorm zijn, niet in het minst voor de toekomstige generaties. Het klimaat wordt extremer, ijskappen smelten, elk uur verdwijnt er bebost gebied. En met ons huidige energiesysteem dat draait op fossiele brandstof, kan het alleen maar erger worden. Het is de hoog tijd voor verandering. En dat is waarom ik hier de drie komende weken alles ga doen wat binnen mijn macht ligt, samen met mijn collega's, om die verandering op de sporen te zetten. We zijn klaar om erin te vliegen!

Groeten uit Durban,
Pablo