Vandaag blaast Greenpeace veertig kaarsjes uit. Kumi Naidoo, directeur van Greenpeace International, blikt terug op de allereerste Greenpeace-actie en put hier inspiratie uit voor de toekomst.

In 1971 vertrok een kleine groep enorm toegewijde mensen vanuit Vancouver op een zeilreis om de wereld te veranderen. Ze zouden een eind maken aan de Amerikaanse kernproeven op de Aleoeten, een eilandengroep gelegen tussen de Verenigde Staten en Rusland. Maar ze kwamen nooit op hun bestemming aan en de nucleaire test ging gewoon door. Toch sprak hun geweldloze actie tot de verbeelding van vele mensen, waardoor toekomstige kernproeven werden opgeschort. Uit deze beweging ontstond Greenpeace, dat later uitgroeide tot 's werelds grootste onafhankelijke milieuorganisatie.

Na vier decennia waarin tal van milieuproblemen zichtbaar werden en belangrijke overwinningen voor de planeet werden behaald, zitten we vandaag in het oog van de storm. Daarbuiten woedt een economische, ecologische en democratische crisis. Het volstaat een krant open te slaan om dat te beseffen. En de grootste uitdaging heet klimaatverandering.

We kunnen niet langer dulden dat politici oeverloos discussiëren en opportuniteiten verkwanselen om tot een akkoord te komen over een echte aanpak voor deze klimaatverandering. We hebben leiders met visie nodig, die moedige actie ondernemen om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden en iedereen die blootstaat aan de gevolgen hiervan, te beschermen. We hebben burgers nodig die hun politici en bedrijfsleiders voor hun verantwoordelijkheid plaatsen.

Op heden heeft Greenpeace kantoren in meer dan 40 landen op alle continenten. Hierin komen activisten uit de hele wereld samen voor een gezamenlijke zaak. We tellen 11,6 miljoen leden, en hebben 2,8 miljoen donateurs wereldwijd. Dankzij onze schepen kunnen we in de meest afgelegen en kwetsbare gebieden op aarde werken – in het Amazonegebied, op de Noordpool of in volle zee.

In 40 jaar heeft Greenpeace zich niet alleen wereldwijd vertakt, het is ook uitgegroeid tot een organisatie die alle sectoren en lagen van de maatschappij behelst. Onder onze sympathisanten tellen we wetenschappers, advocaten, artsen, journalisten, studenten, ingenieurs, ouders en grootouders. Iedereen van jullie begrijpt dat multinationals en internationale instellingen enkel oor hebben voor massale druk vanuit alle lagen van de maatschappij, dat milieuproblemen geen grenzen kennen en dat de oplossingen globaal moeten zijn.

De stichters van Greenpeace hebben aangetoond dat een kleine groep mensen de wereld kan veranderen door vreedzaam protest te voeren op de plaats van het onheil. Toch zal Greenpeace pas echt geslaagd zijn als de organisatie overbodig is geworden. Hopelijk hebben we binnen veertig jaar een rampzalige klimaatverandering afgewend, en zullen ecologie en economie opnieuw in balans zijn. Maar vandaag brengen tal van gemeenschappen en activisten in de hele wereld hulde aan de visie van de “Greenpeacers”, die naar Amchitka zeilden op 15 september 1971 om er een supermacht uit te dagen en de kernproeven een halt toe te roepen, en die daar wonderwel in geslaagd zijn.

Bedankt aan alle sympathisanten en activisten die Greenpeace hebben gemaakt tot wat het vandaag is.

- Kumi Naidoo