Eindelijk: na drie maanden campagne voeren, waarbij we konden rekenen op de steun van meer dan één miljoen mensen over de hele wereld, heeft Lego aangekondigd dat het zijn contract met de Noordpoolvernieler Shell niet zal verlengen.

Dat is goed nieuws voor Lego-fans en voor iedereen die het voor de Noordpool opneemt. En het is tegelijk een zware slag voor Shell, dat zijn blazoen wil oppoetsen door met geliefde merken samen te werken. Het imago van Shell is besmeurd omdat het bedrijf in het noordpoolgebied naar olie boort.

Deze overwinning komt niet uit de lucht vallen. We blikken terug op de vijf hoogtepunten in onze campagne:

 1. De meest ‘virale’ video in de geschiedenis van Greenpeace  Een warmwaterbad, een personage uit Game of Thrones, een heel droevige ijsbeer en de meest deprimerende versie van het vrolijkste liedje dat je ooit hebt gehoord. De video kon rekenen op massale media-aandacht en werd bijna zes miljoen keer bekeken tot hij kort werd weggehaald van YouTube omwille van “copyrightproblemen”. Maar na 18 uur van massaal publiek protest was hij al opnieuw te zien.

 2. Protest is kinderspel?  De jongste Lego-fans namen de zaak – letterlijk – in eigen handen. Tientallen kinderen bouwden reusachtige Noordpooldieren van Lego-blokjes voor de deur van het Londense hoofdkantoor van Shell, als speels protest tegen het partnerschap van hun favoriete speelgoedproducent met de oliemaatschappij die aan de Noordpool naar olie wil boren.

 3. Het begin van de Lego-lutie  Van Hongkong tot Parijs en Buenos Aires hielden Lego-figuurtjes korte maar krachtige betogingen tegen het partnerschap van hun bazen bij Lego met Shell. Velen herhaalden bekende betogingen op internationaal beroemde plaatsen en al snel verspreidde de Lego-lutie zich over de hele wereld.

 4. Opschudding in Legoland  Kleine Lego-klimmers hielden een gedurfde betoging in een Shell-tankstation in het Legoland van Billund in Denemarken.

 5. 1 miljoen mensen laten van zich horen  Na drie maanden hadden al meer dan één miljoen mensen over de hele wereld een e-mail gestuurd aan Lego met de vraag om een eind te maken aan de ongelukkige deal met Shell. Op die manier toonden zij de ongelooflijke kracht en de onstuitbare macht van onze wereldwijde beweging.

We zijn ongelooflijk blij dat Lego uiteindelijk heeft beslist om te doen wat het moet doen. Dit is een overwinning voor het miljoen mensen wereldwijd dat Lego heeft opgeroepen om Shell niet langer te helpen zijn imago op te blinken - door zich voor te doen als een verantwoord en zorgzaam bedrijf, in plaats van als een maatschappij die aan de smeltende Noordpool naar nog meer olie wil gaan boren.

Naarmate het verzet tegen de olieboringen in het noordpoolgebied steeds verder toeneemt, moet Shell zich om respectabel te blijven omringen met fatsoenlijke en sterk geliefde merken – musea, kunstgalerijen, muziekfestivals en sportevenementen. Het nieuws van een Lego is een belangrijke stap om Shell te ontmaskeren.

Nu Lego Shell heeft laten staan, wordt het tijd dat Shell ook de Noordpool met rust laat. De oliegigant heeft onlangs zijn plannen bekendgemaakt om in 2015 boven de poolcirkel in Alaska naar olie te boren. Intussen is het zee-ijs in de Noordelijke IJszee dit jaar sterker geslonken dan ooit tevoren. De tijd dringt voor de redding van de Noordpool en het is dan ook de hoogste tijd voor actie.

Doe vandaag nog een gift of word lid van Greenpeace, en help ons zo de Noordpool te redden.