Pablo Mendez is al negen jaar activist voor Greenpeace. Hij trok naar Durban om er als vrijwilliger deel te nemen aan acties en manifestaties buiten de congreszalen. Lees zijn tweede blog.

Intussen ben ik al meer dan een week in Zuid-Afrika. De tijd vliegt hier: de activiteiten volgen elkaar in snel tempo op en onze belevenissen hier worden steeds intenser.

Vorige week, net voor de start van de top, plantten we een windturbine van 5 meter hoog op het strand van Durban. Lijkt een beetje op de bekende foto van de landing op Iwo Jima tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook onze windmolen is een icoon geworden, met mensen van verschillende nationaliteiten die samen de windmolen onderstutten. Het was een prachtige ochtend, de zon kwam net op en wij stonden klaar om onze boodschap te richten aan de politici, beleidsmakers en bedrijfsleiders die hier de gesprekken volgen: kies voor groen en duurzaam.

Vorige woensdag, na een hoop werk in het kamp, trokken we opnieuw naar het strand. Verkleed als bomen deze keer, om de aandacht te vragen voor de herziening van de Braziliaanse boswet, die nefaste gevolgen heeft voor de bescherming van het Amazonewoud.

Mandela, Biko en Ghandi

De sfeer hier onder vrijwilligers blijft erg bijzonder. De groep mensen met wie ik hier al meer dan een week samenleef en werk, is bijna niet te verslaan. Wat de ervaring voor mij nog unieker maakt, is dat we in het land zijn van mensen die me enorm geïnspireerd hebben, zoals Nelson Mandela en Steve Biko. Ook Mahatma Ghandi bracht een deel van zijn leven door in Zuid-Afrika, wat mee zijn ideeën over geweldloos protest heeft vormgegeven. Als de wereldleiders van vandaag de helft van hun eerlijkheid zouden hebben, zou de wereld een veel betere plek zijn.

Het Zuid-Afrikaanse weer blijft erg onvoorspelbaar, wat niet zo comfortabel is als je in een tent leeft. Laatst stond er opnieuw water in de tent die ik deel met een Nederlandse en een Finse activist. Het was de zwaarste storm die ik ooit meegemaakt heb. We evacueren ook regelmatig spinnen en andere onverwachte bezoekers. Dankzij Nioka, een van de Zuid-Afrikaanse vrijwilligsters en experte op het vlak van insecten, weten we tenminste hoe je beten en andere gevaarlijke toestanden kan vermijden.

Mooie beloftes

En intussen gaan in de conferentiezalen van de stad de onderhandelingen verder. Ongetwijfeld zullen de politici mooie beloftes maken, misschien tekenen ze hier en daar zelfs een interessant akkoord. Maar we moeten ervoor blijven zorgen dat het niet bij woorden blijft en dat ze effectief voor verandering zorgen. Klimaattop na klimaattop wordt er tijd verspeeld en we kunnen ons dat echt niet blijven veroorloven.

In afwachting van mijn volgend verslag neem ik afscheid met de woorden van Ghandi, waar ik tijdens mijn verblijf hier al vaak aan heb moeten denken: “wees de verandering die je wilt zien in de wereld”.

Groeten uit Durban,

Pablo