LEGO is "triest" dat we zijn bekende merknaam hebben gebruikt in onze campagne, waarin we Shell vragen niet langer naar olie te boren in het noordpoolgebied. Maar er zijn ook een paar zaken die óns triest maken.

 

We betreuren dat een populair en geliefd merk als LEGO zich, met instemming van de bedrijfsleiding, door Shell laat gebruiken, om het schandelijke imago van Shell te helpen oppoetsen.

Greenpeace is dol op LEGO. Het speelgoed van de groep biedt inspiratie, leermogelijkheden en uren speelplezier voor miljoenen kinderen (en volwassenen) over de hele wereld. LEGO is ook een van de meest progressieve bedrijven waar we ooit mee samengewerkt hebben. Zo heeft de speelgoedproducent al grote vooruitgang geboekt bij het beperken van zijn milieu-impact en het bevorderen van een milieuvriendelijke, groene toekomst.

Het partnerschap tussen LEGO en Shell is dan ook bijzonder slecht nieuws.

Door steun te verlenen aan deze gigant die olie wil ontginnen aan de Noordpool, heeft LEGO eigenlijk zijn ziel verkocht. De ethische principes die Shell erop nahoudt, staan volledig haaks op de positieve uitstraling van LEGO en de hoge normen die het bedrijf zichzelf oplegt.

LEGO wil de klimaatverandering aanpakken. Shell niet. Shell wil gewoon dat we nog decennialang afhankelijk blijven van vervuilende fossiele brandstoffen zoals olie. Deskundigen zijn van mening dat dit zal leiden tot een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde met 4°C, de toekomst van het regenwoud in het Amazonegebied zal bedreigen, droogte en hongersnood zal veroorzaken voor miljoenen mensen en de sneeuw en het ijs op het dak van de wereld nog sneller zal laten smelten.

LEGO gaat helemaal voor hernieuwbare energie. Shell niet. Shell heeft het grootste deel van zijn activiteiten op het vlak van hernieuwbare energie verkocht en speelt nog altijd een nefaste rol in de wereldwijde strijd tegen de rampzalige opwarming van de aarde. Want Shell verleent steun aan klimaatsceptici, zorgt ervoor dat de ontkenning van de klimaatverandering aan bod komt in de scholen en ondermijnt de ontwikkeling van projecten voor milieuvriendelijke energie.

LEGO is enthousiast over unieke ecosystemen zoals de Noordpool. Shell niet. Shell wil de tragedie van het smeltende ijs in de Noordelijke IJszee gebruiken om nog meer klimaatverwoestende fossiele brandstoffen op te pompen en beschouwt de dodelijke spiraal van het smeltende zee-ijs als een mooie gelegenheid om goede zaken te doen.

LEGO heeft meegedeeld dat het verwacht dat Shell “de wetgeving naleeft op alle plaatsen waar het bedrijf actief is.” Maar er zijn overvloedige bewijzen dat Shell niet in staat is om legaal of veilig te werken aan de Noordpool. Shell is niet alleen verantwoordelijk voor gestrande olieboorplatforms, brandende olieboorschepen en noodmateriaal dat verpletterd wordt "als een bierblikje", trucjes voor belastingontduiking in Alaska en genegeerde veiligheidswaarschuwingen. Het bedrijf heeft ook de wet overtreden toen het probeerde naar olie te boren in de Noordelijke IJszee in Alaska. Twee keer zelfs.

Zijn boorschepen Noble Discoverer en Kulluk voldeden geen van beide aan de normen op het vlak van vervuiling vastgelegd door de Amerikaanse ‘Clean Air Act’, die de atmosfeer op plaatsen als de Noordpool zo zuiver mogelijk moet houden. En dat is niet zomaar één keer gebeurd. De overheid stelde “meermaals” schendingen vast tijdens de periode dat beide schepen zich in het ijzige water van de Noordelijke IJszee bevonden en legde Shell een boete op van meer dan 1 miljoen dollar.

LEGO wil de kinderen een betere wereld nalaten. Greenpeace wil dat ook. Maar Shell niet. We mogen er niet aan denken dat de toekomstige generaties moeten leven in een wereld waar de visie van Shell realiteit is geworden.

Shell verschuilt zich achter de goede reputatie van andere organisaties of bedrijven om ongestraft naar olie te kunnen boren op plaatsen waar dat heel riskant is, zoals aan de Noordpool.

De samenwerking met LEGO zorgt voor schouderklopjes en stilzwijgende steun van miljoenen mensen voor de activiteiten van Shell, vooral in het Hoge Noorden. Maar die steun is totaal ongegrond en volgens ons ook in strijd met de heel strenge milieunormen waar LEGO bijna het synoniem van is.

De enige reden die LEGO heeft gegeven voor zijn deal met Shell is dat het ‘meer kinderen met LEGO-blokjes wil laten spelen’. Moet de meest rendabele speelgoedproducent ter wereld echt zijn gevestigde waarden opzijschuiven om zijn omzet te verhogen? Zou LEGO ook in zee gaan met een tabaksproducent om zijn blokjes aan de man of vrouw te brengen?

“Alleen het beste is goed genoeg,” zegt de CEO van LEGO, Jørgen Vig Knudstorp. Was dat maar waar. Zolang het bedrijf helpt om het imago van Shell op te poetsen, kan dat nooit het geval zijn.

LEGO moet opkomen voor de bescherming van de Noordpool door Shell voorgoed te laten vallen. We vragen mensen van over de hele wereld dan ook om LEGO te laten weten dat het Shell moet dumpen.

Kom ook op voor de Noordpool en vraag Lego Shell te dumpen.

Meer foto's van de acties vind je hier. 

............