Net zoals ikzelf vroeger, speelt mijn zoon graag met Lego. Met de doos “Basiskamp Noordpool”, kan hij al spelend een wit en magisch universum ontdekken. Maar Lego vertelt niet de hele waarheid.

 

Dankzij Lego kan mijn zoon zich, net zoals miljoenen andere kinderen, eindeloze schitterende oppervlakten van zee en ijs inbeelden, bevolkt door slimme wetenschappers, magische dieren en inheemse volkeren die het verre noorden al millennia hun thuis mogen noemen. Een betoverende plek om te ontdekken, verhalen te verzinnen en je verbeelding de vrije loop te laten.

Maar Lego vertelt niet het hele verhaal. Het speelgoedbedrijf heeft een deal met Shell gesloten en drukt daarom het Shell-logo op zijn speelgoed af. Zo helpt Lego mee om deze wondermooie maar kwetsbare plek te bedreigen.

Shell wil van het smeltende ijs gebruikmaken om nog meer brandstoffen op te boren, die in de eerste plaats hebben geleid tot het smelten van het ijs. Maar wetenschappers zeggen dat een olielek daar onmogelijk op te ruimen is en de unieke fauna van de Noordpool zal vernietigen. Milieuorganisaties en toezichthouders hebben al hevige kritiek geuit op deze plannen, en Shell heeft door negatieve berichtgeving enorme reputatieschade geleden.

Shell weet dat het zijn slechte reputatie moet opkrikken om zijn plannen op de Noordpool te kunnen doorvoeren. Een deal met Lego, ‘s werelds populairste speelgoedfabrikant, is een PR-droom die werkelijkheid wordt.

Er werden reeds meer dan 16 miljoen Lego-speeldozen met het merk Shell verkocht of weggeschonken in tankstations in 26 landen. Shell is zo verrukt over de resultaten dat het voor dit jaar al bijkomende promotiecampagnes heeft gepland.

Maar Lego, ‘s werelds grootste speelgoedfabrikant, heeft zijn merk opgebouwd op de belofte om een betere wereld te creëren voor kinderen. Door nu samen te werken met Shell, laat het de kinderen in de steek.

De opwarming van de aarde is waarschijnlijk de grootste bedreiging voor kinderen over de hele wereld, en de Noordpool beschermen is het klimaat beschermen. Door Shell toe te laten het speelgoed van kinderen te bezoedelen met zijn vieze olievingers, helpt Lego Shell om zich voor te doen als een bezorgde, kindvriendelijke onderneming waardoor het zijn agressieve activiteiten op de Noordpool ongestraft kan voortzetten.

Kinderen zijn gek op de Noordpool en zijn unieke fauna zoals ijsberen en walrussen die volledig afhankelijk zijn van het zee-ijs op de Noordpool. Ze willen deze helemaal niet bedreigd zien!

Met zijn deal helpt het Shell om nog meer vuile olie op te boren, het vertrouwen van zijn klanten te wekken en zelfs de liefde van kinderen voor hun speelgoed uit te buiten in ruil voor een levenslange loyaliteit die het gewoon niet verdient.

Dit kunnen we niet laten gebeuren. Nu Shell de Noordpool bedreigt, moet Lego de samenwerking met Shell voorgoed stopzetten.

Daarom lanceren we vandaag een massale internationale campagne om Lego te helpen Shell tegen te houden. In landen op de zes continenten zal onze beweging meer dan 5 miljoen Noordpool-verdedigers mobiliseren om deze samenwerking te verbreken. Samen zullen we Lego vragen om op te komen voor de bescherming van de Noordpool en voor onze kinderen, door definitief te breken met Shell.

We weten dat dit verhaal goed kan aflopen, maar Lego zal alleen luisteren als miljoenen mensen over de hele wereld, zoals u, het vragen om te stoppen het imago van Shell nog verder te helpen opsmukken.

Teken de petitie hier en help de Noordpool te redden: www.legoblockshell.org. 

Meer weten over Shell en het partnerschap met Lego? Zie het laatste rapport van Greenpeace “LEGO in slecht gezelschap”