bescherming van de Noordpool

Het record werd al eerder gebroken – maar nu is het aan diggelen geslagen.

Jammer genoeg spreek ik hier niet over een record waar je later met plezier aan terugdenkt en je kleinkinderen over vertelt. Het gaat niet over een grootse sportprestatie zoals Usain Bolt die alle olympische records van de tabellen loopt. Dit record is een zoveelste alarmbel.

Greenpeace is momenteel met zijn schip de Arctic Sunrise in het noordpoolgebied om er getuige te zijn van het pakijs dat deze zomer zijn minimumniveau bereikt. Gisteren kwam dan de officiële melding dat het ijs zijn kleinste omvang ooit bereikte: 3,41 miljoen vierkante kilometer of bijna de helft minder ijs dan aan het eind van de zomer begin jaren 1970, bij aanvang van de metingen.

Het smelten gebeurt veel sneller dan eerder voorspeld door het VN-Klimaatpanel (IPCC). In hun modellen zou de Noordelijke IJszee pas ijsvrij zijn in de zomer vanaf het einde van deze eeuw. Als het ijs aan deze snelheid blijft smelten zal dit al gebeuren in het volgende decennium. Sommige vooraanstaande experts voorspellen dit zelfs al binnen de komende vijf jaar. Onderzoek geeft aan dat het duizenden jaren geleden moet zijn dat we nog een ijsvrije Noordpool hadden. 

Waarom is dit belangrijk? Wel, net zoals men de regenwouden de longen van onze planeet noemt die de lucht die we inademen zuiveren, is de Noordpool als het hart van onze planeet dat onze atmosfeer koel houdt door zonlicht te weerkaatsen. Hiermee bepaalt het ook ons klimaat en ons weer.

Net zoals ons hart bloed door onze aderen pompt, is de Noordpool de pomp die de oceaanstromen de planeet doet omcirkelen. Geen zee-ijs betekent een pak minder van die oceaanstromen en dat betekent een zwak pompend hart.

Het hart van onze planeet is met andere woorden in gevaar. Een luider alarmsignaal om in actie te schieten is moeilijk denkbaar. Gelukkig is het hart ook het symbool van de hoop. Daarom vormde Greenpeace bovenop een stuk drijvend pakijs een hart met de vlaggen van alle VN-lidstaten. Onze boodschap is simpel: wij vragen aan alle landen om actie te ondernemen en de Noordpool te beschermen.