Zoals een lekkende kraan heeft sijpelende olie uit leidingen in de Russische deelrepubliek Komi rivieren en terreinen zwaar verontreinigd. Het is een waarschuwing voor de verwoesting die oliemaatschappijen aan de Noordpool kunnen aanrichten.

De Noordelijke IJszee waar het pakijs al smelt als gevolg van de klimaatverandering, krijgt sinds kort het bezoek van oliemaatschappijen die steeds verder en dieper willen gaan om de laatste olievoorraden te ontginnen.  

Door het smelten van het ijs kunnen boorplatformen zich op plaatsen begeven die gisteren nog ontoegankelijk waren. In deze uiterst barre omstadigheden valt een olieramp moeilijk te vermijden. De oliereuzen zullen zich er als een olifant in een porseleinwinkel gedragen.

Een van hen is Shell, dat deze zomer aan de Noordpool start met proefboringen op zee. Om de wereldspeler en andere oliemaatschappijen tegen te houden, heeft Greenpeace een iconische campagne gelanceerd om het noordpoolgebied te beschermen. Teken ook de petitie om de Noordpool te redden.

De Noordelijke IJszee is nieuw terrein voor oliemaatschappijen, maar ze zijn al jaren actief op het land in Arctische gebieden. Met rampzalige gevolgen, zoals in de Russiche deelrepubliek Komi in Siberië. Op deze uitgestrekte en bosrijke vlakte leefde de inheemse bevolking van de visvangst en de rendierteelt. Helaas hebben de fakkels van de olieraffinaderijen hier de bomen vervangen. In de rivieren heeft de olie bijna alle vis gedecimeerd.

De ramp die zich in Komi voltrekt, illustreert goed welke plaats het milieu heeft bij de activiteiten van bedrijven als Rossneft of Gazprom. De oliemaatschappijen die vandaag actief zijn in Komi hebben boorplannen of zijn reeds bezig met de ontginning voor de kust van Noord-Siberië.

Onze collega’s van Greenpeace Rusland werken al jaren samen met de inwoners van Komi om deze vergeten milieumisdaad aan te klagen. Vandaag illustreert deze strijd goed waartoe de olieontginning op zee in het noordpoolgebied kan leiden.

Zoals Jon Burgwal van Greenpeace op het einde van de reportage zegt: “Het is ongetwijfeld te laat voor de deelrepubliek Komi, maar het is niet te laat om de rest van de Noordpool te redden...”