Het is geweldig om in deze job ook af en toe eens goed nieuws te krijgen! De aankondiging dat Shell ook dit jaar niet in Alaska zal boren maakte mijn dag goed. 

Geen toestemming

Nadat een Amerikaanse rechter oordeelde dat de overheid Shell geen toestemming had mogen geven voor proefboringen in dit kwetsbare natuurgebied, trok het bedrijf zijn conclusies. Het belang van deze beslissing kan moeilijk overschat worden. Als het gaat over ontginning van olie in het fragiele maar ook ruwe noordpoolgebied, kijkt heel de oliesector naar Shell. Het investeerde de voorbije jaren maar liefst 5 miljard dollar in het aankopen van licenties en proefboringen in Alaska. Zelfs voor het rijkste oliebedrijf ter wereld is dat niet niets. 

Definitieve koerswijziging?

De nieuwe CEO van Shell maakt nu schoon schip. Althans, daar lijkt het op. Het bedrijf werd recent geconfronteerd met enkele rode alarmcijfers en zet de knip erin door verschillende activa te verkopen, kosten te besparen én hogere dividenden uit te betalen. Het mag duidelijk zijn dat de aandeelhouders van Shell morden. Dat dan tegelijkertijd aangekondigd wordt dat de (dure) activiteiten in Alaska, die voorlopig nog geen stuiver aan return opbrachten, voorlopig worden opgeschort is veelbetekend. Hoopgevend ook. Zet het een definitieve koerswijziging van Shell in, weg van het noordpoolgebied? Dat weten we pas in de komende jaren. Maar in elk geval maakt de nieuwe CEO duidelijk dat de (juridische en allicht ook reputationele) onzekerheid die kleeft aan de plannen in Alaska een te groot risico voor het bedrijf vormen. 

Het staat buiten kijf dat deze beslissing van Shell ook andere oliebedrijven met noordpoolambities tot enige reflectie zal aansporen. Nadat Shell vorig jaar aankondigde dat ze in 2013 uit Alaska gingen wegblijven, volgden bedrijven als Statoil en ConocoPhillips in hun zog. 

Andere plannen

Er is echter één grote maar. Shell ging vorig jaar een joint-venture aan met Gazprom, nog onder leiding van de vorige CEO. Juist, Gazprom. Het grote Russische oliebedrijf dat momenteel als eerste naar olie aan het boren is op het omstreden Prirazlomnaya-platform  in Arctische wateren, waar de Arctic 30 in september 2013 actie voerden. Het bedrijf met een erbarmelijke milieureputatie op het Russische vasteland. Dat bedrijf richt nu zijn blik op de rijke fossiele voorraden in het Russisch noordpoolgebied, samen met Shell. 

Vraag nu aan Mr. van Beurden, de nieuwe baas bij Shell, om finaal de stekker uit de noordpoolplannen van zijn bedrijf te trekken en die deal met Gazprom af te blazen. Klik hier.