Di Rupo ontvangt 100.000 stemmen voor kernuitstap

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 21 oktober, 2011
We zijn erin geslaagd honderdduizend handtekeningen tegen kernenergie te verzamelen. Vandaag heeft Greenpeace zijn petitie samen met de andere organisaties van het platform Stop and Go afgeleverd bij formateur Elio Di Rupo. Een sterk signaal van de bevolking dat de onderhandelaars, nu het energiedossier op tafel ligt, niet mogen negeren.

Een delegatie van Stop and Go trok samen met superheld “Renewable man” naar de onderhandelaars voor de overhandiging van de petitie. Samen met Bond Beter Leefmilieu, Inter-Environnement Wallonie en WWF, de initiatiefnemers van het platform, bedanken we de honderd organisaties die zich aansloten bij het platform en de 100.000 burgers die tekenden. Maar het werk zit er nog niet op. De milieuorganisaties zullen erover waken dat de onderhandelaars het nodige gevolg geven aan de eisen van de ondertekenaars.

Het resultaat van onze petitie bevestigt ook recent onderzoek van IPSOS waaruit blijkt dat het grootste deel van de Belgen wil afstappen van kernenergie. Ongeveer 60 procent van de ondervraagden vindt dat we beter af zijn zonder, slechts 8 procent spreekt zich resoluut uit voor deze gevaarlijke en vervuilende energiebron.

Stop en... Go!

Ongeveer 60 procent van de ondervraagden vindt dat we beter af zijn zonder

De petitie gaat verder dan het behoud van de wet op de kernuitstap. Met dit initiatief vragen we ook aan de toekomstige regering om resoluut te kiezen voor hernieuwbare energie. Voor een duurzame energietoekomst moeten we het huidige systeem volledig omgooien. Centraal staan het behoud van de geplande uitstap (de drie oudste reactoren sluiten in 2015 en de overige vier tussen 2022 en 2025), inzetten op energie-efficiëntie en verschillende vormen van hernieuwbare technologieën een duwtje in de rug geven. Dat is enkel mogelijk als de politici zich engageren voor het behoud van de wet op de kernuitstap.

Kostprijs van kernenergie

Een delegatie van het platform Stop and Go overhandigt de handtekeningen die de afgelopen maanden door tientallen vrijwilligers en verenigingen verzameld werden.

De 100.000 ondertekenaars van de petitie van Stop and Go hebben goed begrepen dat België alleen maar kan winnen bij een nucleaire exit. Elk jaar betalen we veel te veel voor afgeschreven en gevaarlijke kerncentrales. De oude reactoren langer in dienst houden, betekent een hogere elektriciteitsfactuur voor de komende jaren en minder ruimte voor investeringen in duurzame alternatieven.

Daarbij komt ook nog dat de inplanting van de Belgische kerncentrales alles behalve gunstig is. Zowel in Doel (Antwerpen) als in Tihange (Hoei), liggen de nucleaire installaties vlak bij stedelijke kernen. Als er ooit een ongeluk zou gebeuren – Fukushima heeft helaas aangetoond dat de ramp van Tsjernobyl geen alleenstaand geval was – dreigen Antwerpen en Luik de prijs te betalen. De economische en maatschappelijke kosten die we hiermee riskeren, zijn simpelweg onverantwoord.

Onderwerpen
Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.