2 miljoen hectare Canadees oerbos gered!

Het Grote Berenbos beschermd tegen houtkap

Nieuwsartikel - 13 februari, 2006
Na tien jaar campagnevoeren door Greenpeace samen met andere milieuorganisaties en inheemse bevolkingsgroepen, wordt twee miljoen hectare van het Grote Berenbos beschermd tegen houtkap. Voor de rest van het woud worden regels opgesteld voor duurzaam gebruik.

Het Grote Berenbos na tien jaar campagne van Greenpeace eindelijk gered!

"Het woud werd in het afgelopen decennia met een alarmerende snelheidvernietigd vanwege de groeiende vraag naar hout en papierproducten ," zegt Veerle Dossche, onze bossencampaigner. "Er is een netwerk vanbeschermde gebieden nodig om de laatste oerbossen van de wereld veiligte stellen en dit is een goed begin. Het Grote Berenbos is vanlevensbelang voor verschillende bedreigde diersoorten zoals de grizzlybeer, de zwarte en de uiterst zeldzame witte Kermodebeer, wilde zalm, arenden, wolven en boomsoorten als de ceder."

Jarenlange campagne

De afgelopen jaren ontstond steeds meer protest over de snellevernietiging van dit unieke bos. Greenpeace voerde enkele jaren geledenveel actie tegen de import van hout uit het Grote Berenbos. Bedrijvenzoals BBC WorldWide Publishing zetten druk op de houtkapbedrijven om debossen te beschermen. Meer dan 80 industriële groepen waaronder Mitsubishi corporation en de Belgische federatie van de Houtinvoerhandel, engageerden zich in de jaren negentig om geen houtaan te kopen in het Grote Berenbos als het moratorium op houtkap in datgebied niet zou worden gerespecteerd. Ongeveer twee miljoen hectare, ofwel 33 procent van het Grote Berenwoud, is volgens de gemaakteafspraken beschermd tegen houtkap. Dit is een gebied zo groot ongeveeranderhalve keer Vlaanderen. Voor de rest van het bos, een gebied van 6,4 miljoen hectare, wordt een op het ecosysteem gebaseerd managementsysteem ontwikkeld. Dat betekent dat houtkap op een duurzame manierwordt uitgevoerd en extra gebieden beschermd zullen worden. Dit moet in 2009 operationeel zijn. Een erg belangrijke stap, maar nu moeten weerover waken dat de overeenkomst op papier ook werkelijk uitgevoerdwordt!

Onderwerpen