5 miljoen hectare Amazonewoud gered!

... en een moratorium op nog eens 8.200.000 hectare

Nieuwsartikel - 22 februari, 2005
Goed nieuws uit het Amazonegebied : De Braziliaanse overheid heeft gemeld dat ze 5 miljoen hectare regenwoud in Amazone gaat beschermen. Verder heeft ze een moratorium op ontbossing van 6 maanden aangekondigd voor een gebied van 8,2 miljoen hectare. Een aanzienlijk deel van de nieuwe beschermde gebieden ligt in de staat Para in het Middleland, waar onlangs nog zuster Dorothy Stang vermoord werd die zich inzette voor het behoud van het Amazonewoud.

Illegaal gekapte mahonie-boomstammen, in beslag genomen door Greenpeace en de Braziliaanse overheid.

"Hoewel deze beslissing past in het plan van de regering om de ontbossing van de Amazone tegen te gaan, is deze aankondiging duidelijk een reactie op de moord van Dorothy Stang en de escalatie van geweld in conflicten rond grondbezit in de staat Para," zegt Paulo Adario, coördinator van de Greenpeace Amazone campagne. "Het is slechts een eerste, maar wel erg belangrijke stap om de Amazone en in het bijzonder het Middleland te beschermen. Maar nu moet de regering snel die beslissing ook implementeren. Ze moet de houtkapbedrijven en de landmaffia die het land illegaal bezetten, verdrijven en politiebescherming voorzien voor de lokale gemeenschappen. Er is immers een groot gevaar dat het geweld opflakkert na deze aankondiging."

Het Middleland is een van de grootste onverstoorde stukken regenwoud in het oosten van het Amazonegebied en is ernstig bedreigd door illegale houtkap, de uitbreiding van de agroindustrie en de landmaffia. Die gaan gepaard met slavernij, intimidatie, geweld en moord. We zetten ons als sinds 1995 in voor de bescherming van het Middleland, door de verantwoordelijken voor de illegale exploitatie en handel in Mahoniehout te ontmaskeren en samen te werken met lokale sociale bewegingen voor een mozaïek van beschermde gebieden. In de voorbije drie jaar werden in het Middleland meer dan 160.000 hectaren Amazonewoud illegaal vernietigd.