Actie tegen olie-exploratie in Russische Noordpool

1 reactie
Nieuwsartikel - 13 augustus, 2013
Onze ijsbreker, de Arctic Sunrise, voert momenteel actie tegen een seismisch schip in de Barentszzee ten noorden van Rusland. We protesteren zo tegen oliegigant Rosneft, dat zich klaarmaakt voor olieboringen in het kwetsbare noordpoolgebied.

Vanochtend naderde Greenpeace het door Rosneft gecharterde schip Akademic Lazarev  en eiste dat het zijn operaties onmiddellijk stopzet.  We stellen ons ernstige vragen bij de voorbereidende seismische operaties die het schip uitvoert. Niet alleen vanwege wat zal volgen (de eigenlijke olieboringen), maar ook vanwege de impact die seismische operaties kunnen hebben op enkele diersoorten in het gebied, zoals  Groenlandse walvissen, narwallen, walrussen en ijsberen.

“De bemanning van het seismisch schip bevestigde bij ons radiocontact dat ze in opdracht van Rosneft werken. Ze ontkennen dat hun activiteiten impact hebben op het lokale leefmilieu, maar hun 200 decibel onderwaterkanonnen spreken dat tegen. Seismische testen kunnen het gehoor van walvissen en andere diersoorten ernstige schade toebrengen, en zelfs leiden tot de dood. Maar de kapitein van de Akademic Lazarev  weigert hierover met ons in dialoog te gaan”, zegt Christy Ferguson, campaigner aan boord van de Arctic Sunrise.

Seismische testen maken gebruik van geluidsgolven uit luchtkanonnen, om zo gebieden onder water gedetailleerd in kaart te brengen. Op die manier wordt bepaald waar al dan niet naar olie kan geboord worden. Maar geluidsniveau’s van meer dan 180 en 190 decibel onder water zijn dus gevaarlijk voor zeezoogdieren. Als zij zich binnen een straal van 500 meter  van de luchtkanonnen bevinden, worden ze permanent doof. Dieren die dichter komen dan 150 meter, sterven. Reden genoeg voor Greenpeace om ook de komende dagen zijn actie voort te zetten.

Het staatsbedrijf Rosneft is ‘s werelds grootste oliebedrijf. Het bezit meer dan een miljoen km2 aan concessies op de Arctische continentale plat, en heeft plannen om vanaf 2014 de eerste proefboringen te doen in Vostochno-Prinovozemelsky, nabij het Russisch Arctisch Nationaal Park.

“Rosneft is vandaag al verantwoordelijk voor olielekken op het vasteland goed voor honderdduizenden vaten olie elk jaar – het lekt meer olie dan eender welk bedrijf ter wereld”, zegt Ferguson. “Nu gaan westerse oliebedrijven met hen samenwerken in Arctisch gebied om gebruik te maken van de gebrekkige regelgeving en lakse veiligheidsnormen en zo elke verantwoordelijkheid voor milieuschade die ze zouden veroorzaken te ontlopen.” Rosneft heeft namelijk recentelijk contracten afgesloten om in het noordpoolgebied te boren met internationale oliemaatschappijen als ExxonMobil, BP en Statoil.

De Arctic Sunrise is in het Russische noordpoolgebied om Russische oliebedrijven als Rosneft en hun westerse partners te confronteren met de catastrofale gevolgen van hun boorplannen in het gebied. Greenpeace voert campagne voor een verbod op offshore olieboringen in het noordpoolgebied, en voor een beschermd statuut voor het onbewoonde deel rond de Noordpool. In de komende weken zullen we samen met miljoenen sympathisanten de confrontatie met Rosneft en andere bedrijven aangaan op zee, op land en online.

Meer dan ooit hebben oliebedrijven het op de Noordpool gemunt. Door het smeltend poolijs plannen ze om voor het eerst verder te gaan dan proefboringen en op commerciële schaal olie op te pompen in de Noordelijke ijszee. Olieboringen in het barre en onvoorspelbare klimaat aan de noordpool is extreem riskant. Geen enkel bedrijf beschikt over een betrouwbare manier om een olielek te voorkomen of te stoppen, of om achteraf de boel op te kuisen.

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Groene herder zegt:

Hopelijk kunnen jullie Rosneft beletten olieboringen uit te voeren in de Noordpool. Ik sta volledig achter jullie acties en ... maar ik vrees dat aang...

Geplaatst 14 augustus, 2013 om 19:15 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.