Amerikaans hof fluit Shell terug

Schrijf een reactie
Nieuwsartikel - 24 januari, 2014
Domper voor Shell, dat deze zomer opnieuw naar olie wil boren voor de kust van Alaska. Een Amerikaans hof van beroep oordeelt dat de regering zes jaar geleden illegaal heeft gehandeld door het gebied open te stellen.

UPDATE 30 januari 2014

Shell laat Alaska dit jaar met rust. Dat heeft de oliegigant net bekendgemaakt. De beslissing volgt op een uitspraak van een Amerikaanse rechter dat de overheid Shell geen toestemming had mogen geven voor proefboringen in dit kwetsbare natuurgebied.

Een coalitie van inheemse volkeren in Alaska had zich verzet tegen de plannen van Shell om dit ongerepte gebied te ontginnen. Een verdienste van onze Noordpoolcampagne is dat de activiteiten van Shell in het noordpoolgebied voortaan serieus onder de loep worden genomen.

De zaak gaat terug op de zogenaamde Lease Sale 193, een grote veiling van concessieblokken in de Tsjoektsjenzee die de Amerikaanse regering organiseerde in 2008. Shell heeft daar 2,1 miljard dollar voor neergeteld.

Inheemse groepen vochten de verkoop aan: die had volgens ons nooit mogen plaatsvinden, omdat de federale overheid geen rekening hield met de volledige omvang van het project en de bijhorende risico’s. Het is nog niet duidelijk wat de uitspraak voor Shell betekent. De zaak is terugverwezen naar de rechter in Anchorage, de grootste stad van Alaska.

Begin 2013 zag de oliemaatschappij zich na een reeks tegenslagen en geklungel genoodzaakt om haar boorplannen in het gebied te bevriezen. Deze zomer plant Shell een comeback, maar mogelijk loopt die vertraging op door het vonnis.

Al 5 miljoen mensen hebben gevraagd om van het onbewoonde gebied rond de noordpool een wereldreservaat te maken. En jij?

Kom ook op de Noordpool.

Geen reacties Reageren

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.