Bijensterfte: tijd voor een Plan Bee

6 reacties
Nieuwsartikel - 7 mei, 2014
Ecologische landbouw kan een antwoord bieden op de wereldwijde bijencrisis. Dat blijkt uit Plan Bee, een nieuw rapport van Greenpeace.

Het is duidelijk: (wilde) bijen en hommels zijn gebaat met een zo divers mogelijk leefmilieu zonder pesticiden. Maar onze industriële landbouw - in combinatie met de betonnering van ons grondgebied- zorgt daar allerminst voor. Toch zijn er oplossingen en ze worden zelfs al toegepast op verschillende plaatsen in Europa, soms zelfs op vrij grote schaal.

 

Ecologische landbouw

Vorige week pakten we uit met een rapport rond gifstoffen op tuinplanten. Vandaag tonen we met het nieuwe rapport Plan Bee dat het ook zonder pesticiden kan. De omwenteling naar ecologische landbouw moet dringend in een hogere versnelling geraken. Het houdt belangrijke ecosystemen in stand en daarmee ook de bijen. Deze landbouw beschermt bodem, water en klimaat. Door geen chemicaliën of genetisch gemanipuleerde organismen te gebruiken, garandeert ze de productie van gezond voedsel nu én in de toekomst.

>> Lees hier ons rapport Plan Bee. <<

Zonder is gezonder

Plan Bee omvat een aantal zeer concrete voorbeelden van ecologische landbouw. Het gaat van ecologische pestbeheersing met lieveheersbeestjes, gaasvliegen en spinnen tot het onderhouden van de natuurlijke leefomgeving van bijen en pestbestrijders, zoals houtwallen, bloemrijke graslanden en bloemenvelden. 


Het Nederlandse project Bloeiend bedrijf is een goed voorbeeld hiervan. Bijna 600 boeren legden samen 1000 km bloeiende akkerranden aan in 2011. Twee jaar later gebruikt 70% van de boeren al een pak minder pesticiden. Bekijk de video:


Via deze link kan je andere video’s met concrete voorbeelden van ecologische landbouwmethoden in de EU bekijken. Ze hebben alvast één ding gemeen. Allemaal geloven ze in landbouw met de natuur als bondgenoot, de zogenaamde functionele agrobiodiversiteit.

Het is mogelijk!

Met ecologische landbouw kunnen we het pesticidengebruik in heel Europa stap voor stap uitbannen. Daarnaast moeten de (semi)natuurlijke leefomgevingen van bijen en natuurlijke pestbestrijders behouden of hersteld worden. Een divers bijvriendelijk landschap zonder pesticiden zal een hele stap vooruit zijn. Het kan de enorme bijensterfte en het uitsterven van verschillende soorten hommels in België mogelijks stoppen.

De methoden van ecologische landbouw uit de video’s en het rapport tonen dat landbouw zonder pesticiden mogelijk is. Jammer genoeg worden er te weinig financiële middelen vrijgemaakt om deze concepten verder uit te werken en te verbreden. Overheden én bedrijven moeten daarom meer investeren in onderzoek naar ecologische landbouwmethoden, naast het verbieden van alle pesticiden die schadelijk zijn voor bijen en andere bestuivers.

 

3 reacties Reageren

Annemie zegt:

Beste Orchidee,

Ik vind dat je het héél goed doet!!!Véél mensen doen dit niet.
(gerecycleerd wc papier kopen, f...

Geplaatst 10 mei, 2014 om 22:41 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Groene herder zegt:

Hey Annemie ... wie onder ons heeft er geen minpuntje. We doen ons best en dat op zich vind ik al heel mooi. En dat je beroep moet doen op familiehulp...

Geplaatst 11 mei, 2014 om 22:14 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Dolfijn 1 zegt:

Waar zijn de mensen toch met bezig , zij vergeten dat hun kinderen ook op deze aarde wonen .

Wat als er geen verstuiving meer is , geen f...

Geplaatst 8 mei, 2014 om 13:42 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Groene herder zegt:

Inderdaad dolfijn 1, wij zouden zogezegd de meest intelligente wezens op deze aardbol moeten voorstellen of zijn, doch heb hier sterk mijn twijfels ov...

Geplaatst 8 mei, 2014 om 19:58 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Annemie zegt:

Onlangs was er op het nieuws te zien dat biologisch eten niet
speciaal gezonder is dan ander voedsel . In het cm krantje stond
daarenteg...

Geplaatst 7 mei, 2014 om 23:04 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Groene herder zegt:

Dag Annemie, wij blijken één van de vaste waarden op de website van Greenpeace ;-). Laten we nog geloven dat het biologische voedsel niet ge...

Geplaatst 8 mei, 2014 om 19:32 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

1 - 3 van 3 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.