De Arctic Sunrise komt naar huis!

2 reacties
Nieuwsartikel - 1 augustus, 2014
Update 1/8/2014: Deze keer is het echt waar. Meer dan 300 dagen nadat ze illegaal in beslag genomen werd door Russische autoriteiten, is onze ijsbreker Arctic Sunrise uit het Russische Moermansk vertrokken. Ze is momenteel onderweg naar Amsterdam en zal daar met open armen ontvangen worden door Greenpeace-activisten. Eenmaal thuis, zal onze ijsbreker de nodige herstellingswerken ondergaan. Dat is nodig, want ze heeft negen maanden stilgelegen in ijskoude Russische wateren. Goed nieuws voor Greenpeace dus! We weten wat ons te doen staat: de Arctic Sunrise herstellen, zodat ze zo snel mogelijk weer kan gaan protesteren tegen oliemaatschappijen die naar olie willen boren aan de Noordpool.

update 10/6/2014: Net voor het weekend kregen we een opmerkelijk telefoontje uit Moermansk. Het team advocaten dat Greenpeace International daar vertegenwoordigt, liet ons weten dat het Russische Onderzoekscomité besloten had het schip de Arctic Sunrise vrij te geven, na bijna negen maanden illegale detentie in deze afgelegen noordpoolhaven.

De Arctic Sunrise werd in september vorig jaar gewapenderhand in beslag genomen door Russische commandotroepen, terwijl haar bemanning in internationale wateren vreedzaam protest voerde tegen het Prirazlomnaya-boorplatform van Gazprom in de Petsjorazee. De 28 activisten en twee freelance journalisten aan boord werden maandenlang gevangen gehouden op basis van absurde piraterij- en hooliganismeklachten. Eind december kregen ze uiteindelijk parlementaire amnestie.

Het schip kreeg geen dergelijke amnestie. Integendeel, meer dan acht maanden werd ze onverschillig aan haar lot en de roest overgelaten in een afgelegen hoekje van de haven, weg van nieuwsgierige blikken.

Gelukkig is haar beproeving binnenkort ten einde. Onze advocaten hebben de vrijlatingspapieren getekend en ze is officieel opnieuw in onze handen. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben zich uitgesproken tegen de illegale hechtenis van de Arctic 30, en vandaag is het laatste lid van de groep vrij om naar huis te komen.

Onze eerste bekommernis is ervoor te zorgen dat de Sunrise zeewaardig is. Negen maanden zonder basisonderhoud is een lange tijd voor een ijsbreker, laat staan zonder de aandacht en verzorging die ze gewoonlijk van haar bemanning krijgt. Maar we garanderen dat het schip hier beter en sterker zal uitkomen, net als onze campagne om de Noordpool te redden.

De Arctic Sunrise had nooit aan de ketting gelegd mogen worden. Er was geen enkele rechtvaardiging om haar te enteren, in beslag te nemen en zo lang vast te houden in Moermansk, vooral nadat het Internationaal Zeerechttribunaal in november 2013 haar onmiddellijke vrijlating had geëist.

Deze hele zaak is een schaamteloze poging geweest om de tegenstanders van roekeloze en onveilige olieboringen in het smeltende noordpoolgebied te intimideren.

Bedankt aan allen die de Arctic 30 en de Arctic Sunrise gesteund hebben. Enkel samen kunnen we het noordpoolgebied redden. De opwarming van de aarde en het smelten van het ijs maken dit tot dé strijd van onze tijd, en wij zijn vastberaden ze te winnen.

Onderwerpen
2 reacties Reageren

Groene herder zegt:

Eindelijk ... nu klaarmaken voor nieuwe acties!!! Hopelijk met succes!

Geplaatst 2 augustus, 2014 om 14:19 Misbruik melden Reageer

Annemie zegt:

Geweldig nieuws!!

Geplaatst 1 augustus, 2014 om 23:59 Misbruik melden Reageer

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.