De Rainbow Warrior, 29 jaar later

Nieuwsartikel - 10 juli, 2014
Vandaag, 29 jaar geleden, werd de Rainbow Warrior gebombardeerd door de Franse geheime dienst. Ze zonk naar de bodem van de haven van Auckland in Australië en nam fotograaf Fernando Pereira met haar mee. We vergeten hen niet.

 

Ik was nog een pak jonger. En ik was er niet bij, maar ik herinner me de shock. Het was de dag waarop Greenpeace zich voor het eerst realiseerde dat ons werk gevoelige snaren raakt. Als macht en autoriteit in vraag worden gesteld, kunnen de reacties gewelddadig en onverwacht zijn, zo blijkt… Eigenlijk is de dag waarop we gebombardeerd werden, de dag dat we onze onschuld verloren zijn.

Het bombarderen van de Rainbow Warrior, net als het proces van de geheime agenten is nu geschiedenis, net als zijzelf, en alle activiteiten en directe acties die ze op zee uitvoerde. Ze ging in tegen het idee dat het milieu kapotmaken oké is, zolang er maar financiële groei mee gemoeid is. Ze was getuige van milieumisdaden overal ter wereld, promootte vrede en spoorde mensen aan om op te komen voor de planeet en toekomstige generaties.

Ook haar opvolger, de Rainbow Warrior II, verdient een unieke plek in de geschiedenis van Greenpeace. Zij kwam in actie tegen milieumisdaden in alle wereldzeeën, speelde een sleutelrol in het sterker maken van lokale bewegingen en gemeenschappen, zodat ze zelf leerden opkomen voor hun rechten en hun omgeving. Ze stopte het dumpen van nucleair en toxisch afval in zee, confronteerde de walvisvaarders, protesteerde tegen vuile energie en kwam op voor het klimaat. Na 21 jaar bij Greenpeace, ging ze op pensioen in 2011.

Vandaag vaart de nieuwe Rainbow Warrior III over de wereldzeeën. De voorbije weken toonde ze haar tanden in de Middellandse Zee, in de strijd tegen de klimaatverandering en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en nucleaire energie. Meer bepaald voerde ze actie tegen de olieboringen rond de Balearen. De economische crisis in Zuid-Europa wordt gezien als een kans om onze energie-afhankelijkheid van fossiele brandstoffen nog te verhogen. Greenpeace promoot een schone energierevolutie waar geen plaats is voor olie. En de nieuwe Rainbow Warrior zal ons, net als haar voorgangers, begeleiden en brengen waar we moeten zijn.

Go, Warriors, go!

Nikos Charalambides, directeur Greenpeace Griekenland