De strijd voor de Noordpool woedt voort

1 reactie
Nieuwsartikel - 27 mei, 2014
De zomer breekt aan in het noordpoolgebied, en dat betekent dat opnieuw heel wat oliebedrijven zich opmaken om verder naar olie te gaan zoeken in het gebied. Greenpeace is vanzelfsprekend ook van de partij om dit niet zomaar onopgemerkt te laten gebeuren.

De beelden van de Arctic 30 achter tralies voor hun actie tegen het Prirazlomnaya-platform van de Russische oliegigant Gazprom liggen nog vers in ons geheugen. Intussen werd dit platform bekend als het eerste dat commerciële olie naar boven heeft weten te halen in Arctische wateren. Ondanks de wereldwijde aandacht voor hun actie en de strijd tegen olieontginning aan de Noordpool, volharden verschillende grote oliebedrijven in de boosheid.

Een actie in het Noorse noordpoolgebied…

Zo staat het Noorse Statoil - één van de grootste spelers op de oliemarkt en voor 67% in handen van de Noorse overheid - op het punt proefboringen te starten in de Barentszzee. Greenpeace diende klacht in tegen deze boringen bij de Noorse overheid op grond van het niet respecteren van de Noorse wetgeving. Statoil’s vergunning om testboringen uit te voeren werd in eerste instantie geschorst, vooraleer gisteren opnieuw groen licht te krijgen.

Intussen had Statoil het gigantische olieplatform Transocean Spitsbergen al richting de Hoop-site in de Barentszzee gestuurd, waar het bedrijf het meest noordelijke olieplatform ooit wil installeren. In een erg ruw en operationeel moeilijk gebied, en bovendien angstwekkend dicht bij Bear Island: een eiland tussen Spitsbergen en het Noorse vasteland. Dit eiland is een hotspot van biodiversiteit. Het zuidelijke deel van dit eiland is de thuisbasis voor één van de grootste vogelkolonies in de noordelijke hemisfeer. Naar schatting ééen miljoen vogels komen er hun nest bouwen. De eigen plannen van Statoil geven aan dat bij een mogelijk olielek in het Hoop-boorterrein de gelekte olie op minder dan een week dit prachtige gebied zal bereiken. Pure waanzin.

Greenpeace is ter plekke met haar schip de Esperanza, en voert er momenteel actie nabij Bear Island. Om 5 uur deze ochtend hebben Greenpeace activisten het boorplatform van Statoil beklommen om er vredevol te protesteren tegen de proefboringen van het Noorse bedrijf. “Bear Island is ongelofelijk mooi. We zijn met duizenden die dit noordpoolgebied willen beschermen. Ik kan niet geloven dat iemand zo onverantwoordelijk kan zijn om de toekomst van deze regio op het spel te zetten door er proefboringen uit te voeren die op een ware ramp kunnen uitdraaien,” zegt de Finse Sini Saarela, die zich aan boord van de Esperanza bevindt na deel te hebben uitgemaakt van de Arctic 30.

Teken onze petitie.
 
… en een andere in NederlandGisteravond, in de haven van IJmuiden (Nederland), hebben andere activisten van Greenpeace gedurende meer dan 5 uur een tweede boorplatform geblokkeerd. Dit platform stond op het punt om naar het noordpoolgebied te vertrekken, in opdracht van… jawel, het Russische Gazprom. De Russische energiereus wil deze zomer in de Pechora-zee, niet zo heel ver af van het Prirazlomnaya-platform waar onze actievoerders in september vorig jaar actie voerden, nieuwe proefboringen uitvoeren. Dit platform - de GSP Saturn - heeft nooit eerder geboord in extreem moeilijke omstandigheden zoals verwacht worden in de Pechora-zee, terwijl Gazprom op zijn beurt absoluut niet voorbereid is om te reageren op een grote olieramp.

Faiza Oulahsen, campaigner bij Greenpeace Nederland en één van de Arctic 30, verklaart: De Westerse oliemaatschappijen en hun Russische collega’s verdringen elkaar in hun strijd om de laatste grenzen in het noordpoolgebied te doorbreken. We moeten hen koste wat kost tegenhouden en, omwille van ons eigen welzijn, investeren in schone, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Onze campagne om het noordpoolgebied te redden is een strijdkreet voor de hele gemeenschap. We zullen blijven vechten totdat de olie-industrie deze kwetsbare regio voorgoed verlaat.

En deze strijd voeren, en zullen wij blijven voeren, samen met jullie. Bedankt om ons te volgen… en te steunen!

Onderwerpen
1 reactie Reageren

Annemie zegt:

Schitterend werk van jullie!!!

Geplaatst 28 mei, 2014 om 23:36 Misbruik melden Reageer

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.