Delhaize bant ontbossing dankzij jullie

Nieuwsartikel - 17 februari, 2014
Delhaize is de eerste supermarktketen ter wereld die zich engageert om palmolie gelinkt aan ontbossing uit zijn producten te bannen. Bedankt aan iedereen die een mail stuurde! Zonder jullie hulp was dit nooit gelukt. Het is nu aan Colruyt en Carrefour om het voorbeeld van Delhaize te volgen.


An aerial picture of a palm oil plantation in Lirik,  Indragiri Hulu, Riau province, Indonesia, 04 May 2013. According to Greenpeace, palm oil plantation is one of the driver of deforestation. Indonesia has been developing around 10 million hectares of palm oil plantations. The palm oil businesses has been creating social conflict related to land rights and access to forest resources, pollution problems, and environmetal destruction. According to the Roundtable on Sustainable Palm Oil's (RSPO), a non-profit promoting sustainable palm production, Indonesia is the largest sustainable-certified palm oil producer at 48.2 percent of total production, followed by Malaysia at 43.9 percent. Photograph by Kemal Jufri/Greenpeace

Meer dan 25.000 mensen stuurden de voorbije weken een mail naar de directeur van Delhaize. Honderden anderen lieten een bericht achter op de Facebookpagina van de keten of spraken hun plaatselijke winkelverantwoordelijke aan. Allemaal met dezelfde vraag aan Delhaize: garanderen dat de palmolie in zijn huisproducten niet bijdraagt aan ontbossing en het uitsterven van de Sumatraanse tijger.

Vandaag is het zover: Delhaize kondigt aan dat het tegen 2018 een nulontbossingsbeleid invoert voor het merendeel van zijn producten. En dat is júllie overwinning. We willen ieder van jullie dan ook persoonlijk bedanken. Samen kunnen we verandering in gang zetten!

Bescherming van de bossen

Delhaize belooft al sinds 2010 om de ontbossing uit de rekken te bannen. In 2012 kondigde de keten zelfs aan dat ze de duurzaamste huismerken op de markt wilde brengen. Maar van een effectief beleid om dat te realiseren was tot voor kort geen sprake. Delhaize verschool zich achter de RSPO (Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie), een certificatiesysteem dat ontbossing echter niet tegenhoudt. Daarin komt nu verandering. Delhaize zal zijn leveranciers vragen enkel en alleen nog palmolie te gebruiken van producenten die bossen beschermen.

Greenpeace zal er nauwgezet op toezien dat Delhaize zijn engagement nakomt. De belofte om tegen eind 2015 alleen nog traceerbare palmolie te gebruiken voor de Belgische markt is alvast een goede eerste stap.

Het goede voorbeeld

De beslissing van Delhaize is een belangrijk precedent. Met meer dan 3000 verkooppunten in 10 landen op 3 continenten, is Delhaize niet alleen een belangrijke verbruiker van palmolie, maar ook een wereldspeler van formaat. Bovendien is Delhaize de eerste supermarktketen ter wereld die een nulontbossingsbeleid voor palmolie aankondigt. Concurrenten als Carrefour en Colruyt kunnen zich nu niet langer verschuilen achter hun talrijke leveranciers en de complexiteit van hun keten. Ze moeten nu het voorbeeld van Delhaize volgen en een nulontbossingsbeleid ontwikkelen. Als Delhaize het kan, kunnen zij het ook!

Sector in beweging

In december vorig jaar, kondigde Wilmar International, de grootste palmoliehandelaar ter wereld, aan dat het tegen eind 2015 alleen nog ontbossingsvrije palmolie zal verhandelen. Bedrijven zoals Nestlé, Unilever, Ferrero, L’Oréal en Delhaize hebben zich geëngageerd ontbossing uit hun producten te bannen. Ook Vandemoortele, de grootste verbruiker van palmolie in België, liet eerder deze week weten dat het wil toewerken naar traceerbare en ontbossingsvrije palmolie. Het is een eerste stap, maar Vandemoortele moet nu dringend werk maken van een ambitieuzere tijdslijn. 

Om de volledige palmoliesector te veranderen moeten nog meer grote bedrijven vragen naar bos- en tijgervriendelijke producten. Daar gaan we de komende weken aan werken. Hopelijk opnieuw met jullie massale hulp!

Doe mee met onze palmoliecampagne:

- Volg ons op Facebook.
- Volg ons op Twitter.
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (vul je gegevens in onder "Blijf op de hoogte!").