Delhaize: zoveel minder bos voor je geld

Nieuwsartikel - 22 januari, 2014
In 2010 beloofde Delhaize om ontbossing volledig uit haar rekken te bannen. We zijn nu meer dan drie jaar verder, maar Delhaize kan nog altijd niet garanderen dat er geen regenwoud gekapt werd voor haar producten. Tijd voor actie dus, en dat kunnen we samen doen. Vraag de CEO van Delhaize dat hij stappen onderneemt!

“Taste of Inspirations”, “Eco”, “Care”: de namen van Delhaize’s huismerken doen denken aan lekker eten, respect voor het milieu en zorgen voor elkaar. Dat is ook de bedoeling. Delhaize wil tegen 2020 de duurzaamste huismerken op de markt aanbieden. 

Maar veel Delhaize-producten, van koekjes tot schoonmaakproducten, bevatten palmolie. En palmolie is de belangrijkste oorzaak van ontbossing in Indonesië. Dus zolang de huismerken van Delhaize vuile palmolie bevatten, zal Delhaize nooit zijn eigen duurzaamheidsbeloftes kunnen waarmaken.

Ontbossing op grote schaal

Palmolie is de belangrijkste oorzaak van de massale ontbossing in Indonesië. Tussen 2009 en 2011 ging er maar liefst 1.240.000 hectare bos verloren. Dat is vergelijkbaar met bijna 2,5 miljoen voetbalvelden. Een vierde daarvan sneuvelde in palmolieconcessies. De ontbossing tast het leefgebied van de laatste 400 Sumatraanse tijgers steeds verder aan.

Onze collega’s in Indonesië noteerden verschillende gevallen van palmoliebedrijven die bossen kappen die geklasseerd zijn als tijgerhabitat en zagen illegale plantages aangelegd worden in een nationaal park. Onderzoek van Greenpeace onthulde ook dat de grootste palmoliehandelaar ter wereld, Wilmar International, commerciële banden heeft met deze foute palmoliebedrijven. En Wilmar is één van de leveranciers van palmolie voor de huismerken van Delhaize. Op die manier maakt Delhaize zijn klanten buiten hun wil om medeplichtig aan de vernietiging van het regenwoud.

An aerial picture of a palm oil plantation in Lirik,  Indragiri Hulu, Riau province, Indonesia, 04 May 2013. According to Greenpeace, palm oil plantation is one of the driver of deforestation. Indonesia has been developing around 10 million hectares of palm oil plantations. The palm oil businesses has been creating social conflict related to land rights and access to forest resources, pollution problems, and environmetal destruction. According to the Roundtable on Sustainable Palm Oil's (RSPO), a non-profit promoting sustainable palm production, Indonesia is the largest sustainable-certified palm oil producer at 48.2 percent of total production, followed by Malaysia at 43.9 percent. Photograph by Kemal Jufri/Greenpeace

Herkomst onbekend

Momenteel hebben de klanten van Delhaize dus geen enkele garantie dat de producten die ze kopen ontbossingsvrij en tijgervriendelijk zijn. Delhaize vertrouwt volledig op de Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO) om zijn producten een verantwoord tintje te geven. Maar de principes en criteria van de RSPO sluiten ontbossing niet uit. Bovendien biedt het systeem geen enkele transparantie over de herkomst van palmolie.

We wachten dus op het moment dat Delhaize zich engageert om verder te gaan dan de RSPO. Eind vorig jaar heeft Wilmar al een beleid aangekondigd dat ontbossing moet tegengaan. Maar hoe zit het met de andere palmolieleveranciers van Delhaize? De klanten hebben het recht op producten die vrij zijn van ontbossing.

Vraag Delhaize om actie

Palmolie hoeft niet gepaard te gaan met bosvernietiging. Als internationale kwaliteitssupermarktketen kan en moet Delhaize mee het voortouw nemen in de bescherming van de Indonesische bossen. Meer dan vijfhonderd mensen vroegen Delhaize al via Facebook om alleen nog ontbossingsvrije palmolie te gebruiken. Maar Delhaize heeft zijn beleid nog steeds niet aangepast. 

>> Stuur een mail naar Frans Muller, de CEO van Delhaize, en vraag hem om ontbossing voorgoed uit de rekken te weren.<< Bedankt!

Lees ook onze briefing!