Een Belgische in het hoge Noorden

2 reacties
Nieuwsartikel - 6 juni, 2014
Onze collega Lennie Stinissen is momenteel in het noordpoolgebied voor de campagne Save the Arctic. Vanop de Esperanza, een van de Greenpeace-schepen, vertelt ze over het hoe en waarom van deze actie.

Waarom was de Esperanza afgelopen weken in de Barentszzee?

Om te protesteren tegen de plannen van het Noorse staatsoliebedrijf Statoil. Het wil er boren naar noordpoololie en dat op de meest noordelijke locatie ooit. Maar niet zover daarvandaan ligt het natuurreservaat Bereneiland. In geval van een olieramp, zou het eiland op minder dan een week bedekt zijn in zwarte smurrie. Dat berekende Statoil zelf. En toch kregen ze groen licht van de Noorse regering. Maar zij zijn voor 67 % eigenaar van het bedrijf.

Een olielek zou een ramp betekenen voor de miljoenen vogels die er op de rotsen broeden, de dolfijnen, walvissen, zeehonden en walrussen die er in de zee leven. Er komen ook poolvossen en ijsberen op het eiland voor, maar de laatste jaren steeds minder. Door de klimaatverandering reikt het ijs in de winter nog maar zelden tot aan het eiland.

Greenpeace Esperanza Arctic Ship Tour 2014The Greenpeace ship Esperanza visits the Arctic nature reserve Bear Island in the Barents Sea. Home to an estimated one million sea birds in the summer months this bird colony is one of the largest in the northern hemisphere. Bear Island is located 74 degrees north and around 175 km east from the island where the state owned Norwegian oil company planning to drill the world’s northernmost oil well so far. The Greenpeace ship Esperanza is in the Arctic to expose and confront Statoil’s plans in the far North. Hoe hebben jullie geprobeerd Statoil zo lang mogelijk tegen te houden?

Vijftien activisten hebben dinsdag 27 mei het olieplatform beklommen. Dat was nog onderweg naar zijn boorlocatie en werd daarom onder internationaal recht beschouwd als een schip. En dus moest de Noorse kustwacht eerst toestemming hebben van de vlaggenstaat van dat schip, in dit geval de Marshalleilanden, om de activisten weg te halen. Dat heeft 48 uur geduurd, waarna de Noorse politie het boorplatform vreedzaam heeft ontruimd.Greenpeace Esperanza Arctic Ship Tour 2014PICTURED:Greenpeace activists board the Transocean Spitsbergen oil rig.De Finse Sini Saarela en Rosa Gierens zijn tot op het laatst gebleven. Ze hadden daarboven “a room with a view”, met uitzicht op de walvissen en dolfijnen die ons gezelschap hielden tijdens de actie. In deze video geven ze een rondleiding in hun “occupation home”:


Greenpeace had kort daarvoor een klacht ingediend bij het Noors Milieuagentschap om de vergunning van Statoil in te trekken, maar die werd verworpen, ondanks 125.000 handtekeningen om het kwetsbare Bereneiland te beschermen.

De Esperanza is meteen daarna de boorlocatie gaan bezetten. Die ligt in internationale wateren en ieder schip mag daar dus vrij varen, tenzij je 30 dagen op voorhand een veiligheidszone aanvraagt. Dat had Statoil niet gedaan, maar de Noorse regering heeft hen opnieuw uit de nood geholpen en de veiligheidszone alsnog geldig verklaard. Lees de blog hierover van juridisch adviseur Daniel Simons.

Daarna is het snel gegaan. Vrijdag 30 mei heeft een aanvoerschip ons geblokkeerd, zodat het platform tot op enkele tientallen meters van de Esperanza kon komen. De Noorse kustwacht, die ons al van in Tromsø volgde, heeft ons over de radio gevraagd om weg te gaan, wat we geweigerd hebben. Hierop hebben ze het schip illegaal geënterd en de Esperanza weggesleept richting Tromsø. Maar niemand aan boord is gearresteerd of aangeklaagd.


De actie werd dus beëindigd door de Noorse kustwacht. Kunnen we toch van een succes spreken?

Door de actie is het debat rond Noordpoololie weer aangewakkerd. Meer dan 125.000 mensen hebben op één week tijd onze petitie getekend en de internationale pers heeft uitgebreid bericht over de actie. Statoil spendeert miljoenen aan groene marketing, maar door onze actie weten heel veel mensen nu dat zij – net als Gazprom, Exxon, Rosneft en Shell – geld geroken hebben op de Noordpool. En ook het groene imago van Noorwegen is doorprikt. Het heeft nu aan iedereen getoond wat het echt belangrijk vindt.

En natuurlijk was deze actie niet de laatste. Greenpeace zal blijven protesteren, totdat de ontginning van noordpoololie verboden is en het onbewoonde deel van de Noordpool erkend is als reservaat, waar elke vorm van industrialisering verboden is.

> Kom ook op voor de Noordpool: www.savethearctic.org.

 

Onderwerpen
2 reacties Reageren

Groene herder zegt:

Ik sta volledig achter jullie acties en vind het heel dapper en moedig, maar als we de realiteit onder ogen zien, zien we dat deze acties weinig of ni...

Geplaatst 9 juni, 2014 om 15:52 Misbruik melden Reageer

Lees meer Lees minder

Annemie zegt:

Mooie video's. Mooie actie in ongelooflijk prachtige omgeving.
Ja, en Noorwegen maakt geen goede beurt.

Geplaatst 7 juni, 2014 om 17:56 Misbruik melden Reageer

1 - 2 van 2 resultaten.

Schrijf een reactie 

Je moet aangemeld zijn om een reactie te publiceren.